Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Ο φαύλος κύκλος της φτωχοποίησης δεν έσπασε ακόμα

Η επενδυτική έκρηξη που περιμένει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο δύσκολα θα έχει ανταπόκριση στην αγορά εργασίας αναφορικά με το ύψος των αμοιβών των μισθωτών. Μπορεί λοιπόν το μεγάλο στοίχημα να είναι η μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ωστόσο ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτή η έκρηξη στη ζήτηση θέσεων απασχόλησης θα αυξήσει τους μισθούς.
Ετσι, μπορεί οι αριθμοί να καλπάζουν (είχαμε μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων στην ανεργία για τον μήνα Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι και αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούνιο κατά 6.991 σε σχέση με πέρυσι), όμως η ποιοτική ανάλυση της ΕΡΓΑΝΗΣ δείχνει ότι η αγορά εργασία ναι μεν παράγει θέσεις απασχόλησης αλλά αυτές αφορούν κυρίως τη μερική απασχόληση (και την εκ περιτροπής) που σημαίνει ότι έχουμε εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο φτωχοποίησης του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

To Οργανόγραμμα του ΟΑΕΔ

του Βασίλη Αγγελόπουλου απο Dikaiologitika.gr

Μετά από 40 και πλέον έτη και τουλάχιστον τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, ο ΟΑΕΔ «γυρίζει σελίδα» και ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το νέο του Οργανόγραμμα.
Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να έχει δημοσιοποιηθεί έως τις 25 Ιουλίου το αργότερο και στον Οργανισμό βάζουν τις τελευταίες «πινελιές». Οι κυριότερες αλλαγές που θα υπάρχουν στο νέο Οργανόγραμμα σχετίζονται με τον τρόπο εξέλιξης των προγραμμάτων απασχόλησης, με τον καλύτερο συντονισμό και με τη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων. Ειδικότερα οι βασικές αλλαγές σε σχέση με το σημερινό Οργανόγραμμα, έχουν ως εξής:
1)    Δημιουργείται Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού – πρόκειται για μια νέα διεύθυνση που θα υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε διοικητή του Οργανισμού και στοχεύει στο να αναβαθμίσει ποιοτικά τον ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, αυτή η καινούργια διεύθυνση θα επεξεργάζεται πληροφορίες για το πώς έτρεξαν τα προγράμματα απασχόλησης, τι κύλησε θετικά και τι αρνητικά, καθορίζοντας στην ουσία τι θα προκύπτει στο μέλλον. Παράλληλα θα υπάρχει έλεγχος και σύγκριση με προγράμματα του εξωτερικού, μέσα από τη δημιουργία τμήματος διεθνών σχέσεων εντός της εν λόγω Διεύθυνσης που αποκτά στοιχεία «ραχοκοκαλιάς» του Οργανισμού.
2)    Η Διεύθυνση Συντονισμού συγχωνεύεται με εκείνη της κατάρτισης. Απώτερος σκοπός να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση των προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν.
3)    Η Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων θα υπάγεται εφεξής στη Διεύθυνση Διοικητικού. Αυτό εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων του ΟΑΕΔ έτσι ώστε να επιλέγονται πραγματικά οι καλύτεροι για τις πιο κρίσιμες θέσεις.
Υπολογίζεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση του νέου Οργανογράμματος σε ΠΔ θα απαιτηθούν τουλάχιστον δυόμιση με τρεις μήνες για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά. Προηγείται βέβαια η στελέχωση των νέων θέσεων με τους καταλληλότερους υπαλλήλους. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από τον Οκτώβριο και μετά το Οργανόγραμμα θα λειτουργεί κανονικά συνδράμοντας στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του ΟΑΕΔ.

Οι μισοί νέοι Έλληνες εξαρτώνται οικονομικά από τους γονείς τους

Η οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς είναι η βασική πηγή εισοδήματός του 48% των νέων Ελλήνων, ηλικίας 18 έως 35 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης ποσοτικής έρευνας της διαΝΕΟσις.Δεύτερη ακολουθεί η μισθωτή εργασία, που αποτελεί την βασική οικονομική πηγή για το 45% των νέων αυτής της κατηγορίας.Οι άνεργοι νέοι Έλληνες εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι καθώς μόνο το 15% από αυτούς θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες ενώ το 29% πιστεύει ότι το μέλλον του επιφυλάσσει χειρότερο βιοτικό επίπεδο, συγκριτικά με αυτό των γονιών τους.Επίσης, ποσοστό 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά. Το 46% δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Εκτός από τα οικονομικά δεδομένα, η έρευνα που διενεργήθηκε από την MRB στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CUPESSE, εξερεύνησε και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά των νέων.
Όπως λοιπόν προκύπτει, οι νέοι Έλληνες δηλώνουν «λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόµενοι» (31% έναντι 54%) από τους γονείς τους.
Σε γενικές γραμμές έχουν υψηλότερο επίπεδο σπουδών από τους γονείς του και εμπιστεύονται λιγότερο του θεσμούς, συμμετέχοντας σημαντικά λιγότερο σε εθελοντικές δράσεις και συλλογικές δραστηριότητες.
Οι νέοι που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πάντως, είναι κυρίως νέοι οι οποίοι δεν θεωρούνται «ενεργοί πολίτες», αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς, δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική τους καλλιέργεια.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ