Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Δεν «παγώνουν» οι προσλήψεις 53.000 ανέργων στο Δημόσιο

Αν και οι προσλήψεις στο Δημόσιο απαγορεύονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, για ευνόητους λόγους, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, βάσει του σχεδιασμού, θα υλοποιηθεί κανονικά. Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα, οι ειδικότητες και τα μόρια που απαιτούνται.

Κανονικά θα ολοκληρωθεί από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την 5μηνη απασχόληση 52.818 ανέργων. Αν και πρόκειται για απασχόληση σε δημόσιους οργανισμούς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα θα τρέξει κανονικά, εντός των ήδη προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Να σημειωθεί ότι, ο νόμος απαγορεύει εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τις προσλήψεις προσωπικού στον δημόσιο τομέα.
Έτσι, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους άνεργους, ενώ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα έχουν προσληφθεί οι ωφελούμενοι, για την κάλυψη 52.818 θέσεων, από συνολικά 110 ειδικότητες.
Η πράξη «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2015» με προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ, αφορά την επιδότηση 5μηνης απασχόλησης σε 52.818 άνεργους. Η Δράση έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων, που πλήττονται εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Αποβλέπει στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, στην ένταξη/ επανένταξη τους στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας 5μηνης διάρκειας αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά:
* Στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υποδομών, η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), η καθαριότητα κ.λ.π.
* Στην υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.
* Στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας (καθαριότητα υποδομών υγείας, εξυπηρέτηση κοινού, υποστήριξη λειτουργίας πληροφοριακού συστήματος και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας).
* Στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε φορείς του δημοσίου τομέα που έχουν καθημερινή και άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση πολιτών (π.χ ασφαλιστικά ταμεία, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, δικαστήρια, κλπ).
* Στις δράσεις που αφορούν στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Ωφελούμενοι της πράξης δύναται να είναι:
* Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
* Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
* εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
* άνεργοι χαμηλών τυπικών προσόντων (ΥΕ/ΔΕ) και πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
Με την υλοποίηση της δράσης ωφελούνται οι άνεργοι/ες μέσω της πρόσληψης τους, για χρονικό διάστημα 5 μηνών σε Δήμους, Περιφέρειες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Επιβλέποντες Φορείς) βάσει του Ν. 4152/2013.
Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην κάλυψη των θέσεων από ανέργους χαμηλών τυπικών προσόντων επιπέδου εκπαίδευσης ΥΕ/ΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου