Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Αυτοδιαχείριση και τραγούδια


Μανού Τσάο, ΒΙΟΜΕ Εδώ και μία βδομάδα, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ βρίσκονται στην Αθήνα έχοντας κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Χθες είδαν για δεύτερη φορά την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματά τους για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αυτοδιαχειριζόμενης μονάδας.
Λίγο νωρίτερα είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για την «υποδοχή» τους από τα ΜΑΤ, τη μίνι συναυλία συμπαράστασης του Μανού Τσάο και τις προοπτικές του αγώνα τους που προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον.

Αυτό που ζητούν πρώτα απ’ όλα είναι να μη βγει σε πλειστηριασμό το εργοστάσιο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία είχε παγώσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου και τώρα ζητούν να δοθεί νέα παράταση ή αλλιώς να βρεθεί τρόπος να τους παραχωρηθεί το κομμάτι του που έχει δεσμευτεί από το ΙΚΑ.
Αυτή τη στιγμή στη μονάδα υπάρχει ρεύμα, αλλά έχουν πρόβλημα με την υδροδότηση, κάτι που προκαλεί και σοβαρό θέμα πυρασφάλειας, που όπως τονίζουν πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. «Αποφασίσαμε να κατέβουμε στην Αθήνα για να πιέσουμε ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις», μας λένε.

«Και άλλες ΒΙΟΜΕ»

«Μέσω της αυτοδιαχείρισης έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα εισόδημα για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Πήραμε συλλογικά την απόφαση να παράγουμε φυσικά και οικολογικά καθαριστικά ανάλογα με τις παραγγελίες που έχουμε.
»Με το e-shop αυξήθηκαν σημαντικά και από αλληλέγγυους στο εξωτερικό. Το εργοστάσιο δεν είναι δικό μας, ανήκει σε όλη την κοινωνία, θέλουμε να γίνουν πολλές ΒΙΟΜΕ», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κουματσιούλης, 47 ετών.
Χαρακτηριστικά μάς αναφέρει το «εργατικό ιατρείο» που λειτουργούν στον χώρο τους, στο οποίο συμμετέχουν αλληλέγγυοι γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς σε ανασφάλιστους, πρόσφυγες κτλ.
Την Παρασκευή το πρωί υπήρξε ένταση με τα ΜΑΤ, όταν ξεκίνησαν να στήνουν τις σκηνές τους, κάτι που έχουν κάνει κι άλλοι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο χώρο. «Δεχτήκαμε επίθεση-καταστολή, αλλά με την παρέμβαση της κ. Αντωνοπούλου τα ΜΑΤ απομακρύνθηκαν», επισημαίνει ο κ. Κουματσιούλης.
Η παρουσία των εργατών της ΒΙΟΜΕ δεν πέρασε απαρατήρητη από τον διεθνούς φήμης μουσικό, Μανού Τσάο, που βρίσκεται στην Αθήνα αυτές τις μέρες και την Κυριακή πήγε στο υπουργείο Εργασίας για να συμπαρασταθεί.
«Είναι πολύ απλός. Μας τραγούδησε και μας αγκάλιασε λες και τον ξέραμε καιρό. Του κάναμε δώρο μια μπλούζα που έχουμε βγάλει» ακούμε από τους συγκεντρωμένους, όπως και ότι μελοποίησε με ένα μικρό ούτι το σύνθημα που ακούγεται στις πορείες «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη, μπορείς χωρίς αφεντικά».
«Η ΒΙΟΜΕ είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτοδιαχείρισης στην Ευρώπη» μας επισημαίνει ο Γάλλος δημοσιογράφος Σεμπαστιάν, που ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την αυτοδιαχείριση και τη συνεταιριστική παραγωγή.
Με πολύ κολακευτικά λόγια μιλά για το εγχείρημα και ο Ελληνοκαναδός μελετητής Αναστάσιος Πρασούλης, που κάνει διατριβή στο θέμα της αυτοδιαχείρισης στο York University του Τορόντο:
«Δεν είναι μόνο εναλλακτική στην κρίση και την ανεργία. Είναι ένας άλλος τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες στη ΒΙΟΜΕ άλλαξαν σαν άνθρωποι, σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο. Βλέπουν πέρα από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής σε μία κοινωνία με δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας και άλλες αξίες».

Χωρίς αφεντικά

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ αποδεικνύουν καθημερινά ότι μπορούν χωρίς αφεντικά και τονίζουν ότι η αυτοδιαχείριση μπορεί να αποτελέσει απάντηση για πολλούς εργαζομένους, με τις πτωχεύσεις να αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο. «Πρέπει να το παλέψουν, να το πιστέψουν και να προσπαθήσουν να πάρουν στα χέρια τους την παραγωγή» μας λένε πριν τους αποχαιρετήσουμε.
•Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, «η ηγεσία του υπουργείου εξαντλεί όλες τις νόμιμες δυνατότητες που υπάρχουν για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων των πτωχευμένων επιχειρήσεων ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ και ΒΙΟΜΕ, καθώς και του ομίλου ΕΝ.ΚΛΩ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου