Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Ειδικές Άδειες για ΑμεΑ ή γονείς ΑμεΑ στο Δημόσιο

Επειδή σχετικά με το θέμα των Ειδικών Άδειών υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ & ΟΤΑ που είναι  Άτομα με Αναπηρία ή έχουν προστατευόμενα μέλη αυτής της κατηγορίας, πολλοί συνάδελφοι δεν είναι ενημερωμένοι, θεωρούμε σκόπιμο να αναρτήσουμε το νομικό πλαίσιο. Στο Άρθρο 50 παρ. 2, 3 και 4 του ν.3528/2007 (ΦΕΚ 26Α΄9/2/07 ) ορίζονται:

Υπάλληλοι που πάσχουν ή έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νόσημα, το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο, επιπλέον της κανονικής αδείας τους. Τα ανωτέρω νοσήματα καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
- Υπάλληλοι που έχουν τέκνα που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down δικαιούνται την ανωτέρω άδεια των 22 εργάσιμων ημερών.

- Υπάλληλοι με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω δικαιούνται από την υπηρεσία κάθε ημερολογιακό έτος, άδεια με αποδοχές έξι (6) εργάσιμων ημερών, επιπλέον της κανονικής αδείας τους.

Καλό θα ήταν συνάδελφοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα απευθυνόμενοι στη Διεύθυνση Διοικητικού του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου