Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Νέα γενιά στελεχών μένει στην Ελλάδα

Είναι Σεπτέμβριος του 2012, στην ταράτσα ενός κτιρίου της Νέας Υόρκης συναντιούνται δύο φίλοι. Ο Παναγιώτης Μαδαμόπουλος-Μοράρης βρίσκεται στην πόλη για επαφές, ενώ ο Νίκος Κουμέτης είναι ήδη υψηλόβαθμο στέλεχος της Κόκα Κόλα. Συζητούν για τη δυσμενή κατάσταση στην Ελλάδα και τον μεγάλο αριθμό γνωστών τους Ελλήνων επιστημόνων, που βρίσκονται στην Αμερική σε αναζήτηση εργασίας. Οι δύο φίλοι βαθιά προβληματισμένοι αποφασίζουν να κάνουν κάτι για την ανάσχεση της «διαρροής εγκεφάλων». Ετσι γεννιέται η πρωτοβουλία «Regeneration» που επιχειρεί να αλλάξει την αντίληψη για την πρακτική άσκηση στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα «Regeneration» εκπονείται από τη ΜΚΟ «The Global Shapers Athens Hub» (πρόγραμμα του World Economic Forum) με στόχο τη συγκράτηση της «διαρροής εγκεφάλων» προς το εξωτερικό. Oπως περιγράφει στην «Κ» ο συντονιστής του προγράμματος Σπύρος Μυλωνάς «σκοπός μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε πτυχιούχους με δεξιότητες που έχουν από ελάχιστη ώς καθόλου εργασιακή εμπειρία, την πρώτη ευκαιρία να ξεκινήσουν την καριέρα τους σε μια εταιρεία στην Ελλάδα, συναφή με το αντικείμενο σπουδών τους και σε θέση που ταιριάζει στην προσωπικότητά τους». Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από εξειδικευμένα στελέχη στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, ώστε οι συμμετέχοντες μέσα από πέντε στάδια να ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους και να καταλήξουν στο αντικείμενο που συνδυάζει ακαδημαϊκό υπόβαθρο με ταλέντο. «Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παίρνουν τα καλύτερα μυαλά κι αυτούς που θα εξελιχθούν στον ιδανικό συνεργάτη. Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους πολλοί διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού δείχνουν ότι αν συνεχιστεί με αυτή την ένταση η «διαρροή εγκεφάλων», σε λιγότερο από δέκα χρόνια οι εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν οι πόροι ώστε να προσλάβουν νέους εργαζομένους και να τους εκπαιδεύσουν κατά τα πρότυπα του εξωτερικού, γι’ αυτό το πρόγραμμα προτείνει δωρεάν στις εταιρείες άτομα με υψηλά προσόντα χτίζοντας μια νέα γενιά στελεχών» περιγράφει στην «Κ» ο Παναγιώτης Μαδαμόπουλος-Μοράρης.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το The Hellenic Initiative (ΤΗΙ) και την Κόκα-Κόλα και η επιτυχία του επιβεβαιώνει το «πείραμα» σύμφωνα με τον διευθυντή προγραμμάτων του ΤΗΙ, Μιχάλη Πρίτζο. Μιλώντας στην «Κ» αναφέρει ότι το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά (2014) που έλαβαν περίπου 3.000 βιογραφικά και στο πρόγραμμα συμμετείχαν 21 εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, οι οποίες προσέφεραν 55 θέσεις αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. Μετά το πέρας της πρακτικής, οι 42 ανανέωσαν τις συμβάσεις τους. Στο 2ο εξάμηνο έλαβαν 4.000 αιτήσεις και συμμετείχαν 48 εταιρείες με 100 θέσεις. Οι 75 ασκούμενοι συνέχισαν. Οι αιτήσεις για το 3ο εξάμηνο άνοιξαν την 1η Δεκεμβρίου με διπλάσιες προσφερόμενες θέσεις. «Ο ρόλος εταιρειών και κοινωνίας είναι αλληλένδετος. Η σχέση αυτή πρέπει να ενισχυθεί στην Ελλάδα γιατί αποτελεί κομμάτι της συνολικής λύσης». Η Αναστασία Σιδέρη, διευθύντρια επικοινωνίας της Κόκα-Κόλα ΝΑ Ευρώπης, μιλώντας στην «Κ» αναφέρει πως «δεν πρόκειται απλά μια χορηγία. Το πρόγραμμα αυτό ήταν ένα όνειρο του προέδρου κ. Κουμέτη, ώστε οι νέοι της χώρας να αποκτήσουν προϋπηρεσία και να μπορούν να βρίσκουν δουλειά. Θέλουμε να φτιάξουμε νέους μάνατζερ ώστε όταν φτιάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα, να υπάρχει η μαγιά νέων και ικανών στελεχών που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης».

Η «Κ» μίλησε με τρεις από τους συμμετέχοντες του προγράμματος οι οποίοι έχουν ήδη προσληφθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Σ. Παπαγεωργίου: «Μαθαίνεις να ανεβάζεις τους στόχους σου συνέχεια»
«Μέσα από το Regeneration ξεκίνησα την πρακτική άσκηση στη Metlife, στο τμήμα των ομαδικών πωλήσεων. Αμέσως κατάλαβα ότι τα πράγματα σε μια πολυεθνική είναι αρκετά διαφορετικά, μαθαίνεις να βγάζεις δουλειά σε περισσότερο χρόνο, να έχεις περισσότερες απαιτήσεις από τον ίδιο σου τον εαυτό αλλά να έχουν και οι άλλοι περισσότερες απαιτήσεις από εσένα και να ανεβάζεις τους στόχους σου συνέχεια. Βλέποντας τις ευκαιρίες που έχω για να εξελιχθώ συνειδητοποιώ ότι το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο».
Ο Σεραφείμ Παπαγεωργίου αποφοίτησε από το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής του πανεπιστημίου Πειραιά και μιλώντας στην «Κ» αναφέρει πως το πιο σημαντικό στοιχείο που ξεχώρισε από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι η αξιοκρατία. «Κατάλαβα από πολύ νωρίς ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παράκαμψη των διαδικασιών. Το γνωστό φαινόμενο του “βύσματος”. Τα κριτήρια ήταν αυστηρά και οι διαδικασίες αδιάβλητες και ήξερα πως όσοι επιλεγούν από τις εταιρείες στο τελικό στάδιο της συνέντευξης, θα αξίζουν τη θέση. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και ξέρεις ότι αν αξίζεις θα προχωρήσεις». Αφού ολοκλήρωσε την εξάμηνη πρακτική του, η εταιρεία του πρότεινε συμβόλαιο για τη θέση που είναι σήμερα.

Ζ. Τσιλιμπουνίδου: «Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις καθημερινά»
Η Ζωή Τσιλιμπουνίδου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και σήμερα εργάζεται στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας της ναυτιλιακής εταιρείας Celestyal Cruises. Η πρακτική άσκηση που ακολούθησε της έδωσε προσανατολισμό. «Στην εταιρεία που με δέχθηκε, εκπαιδεύτηκα σε έναν κλάδο που δεν γνώριζα καλά, αλλά βρέθηκα σε ένα περιβάλλον άψογου επαγγελματισμού και συναδελφικότητας, και στη συνέχεια μου δόθηκαν αρμοδιότητες και ευθύνες».
Για το Regeneration έμαθε από έναν φίλο και δήλωσε συμμετοχή αλλά όπως ομολογεί, στην αρχή ήταν διστακτική με μειωμένες προσδοκίες αφού δεν είχε εμπειρία από ανάλογο πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες ήταν χιλιάδες. Αφού πέρασε τα στάδια και έφτασε στη διαδικασία προσωπικών συνεντεύξεων με τις εταιρείες, επέλεξε τον κλάδο του τουρισμού αφού όπως λέει, αγαπά πολύ να ταξιδεύει. «Δεν είναι εύκολο να μπεις στον χώρο» λέει, «αλλά η εταιρεία μου έδωσε την πρώτη ευκαιρία ως ασκούμενη για 6 μήνες. Στη συνέχεια μου ανανέωσε τη σύμβαση. Η κρουαζιέρα είναι από τους πιο ενδιαφέροντες, δύσκολους αλλά και αναδυόμενους κλάδους του ελληνικού τουρισμού όπου καθημερινά αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις. Αυτές οι προκλήσεις μου δίνουν κίνητρο να συνεχίσω και να εξελιχθώ».

Μ. Καράλης: «Αξιολογείσαι γι’ αυτό που πραγματικά είσαι»
«Κάθε φορά που περνούσα ένα στάδιο αξιολόγησης, ένιωθα πιο ικανοποιημένος με τον εαυτό μου. Προχωρώ, άρα πάω καλά, σκεφτόμουν. Αξιολογείσαι γι’ αυτό που πραγματικά είσαι και αυτό σου δίνει τρομερή αυτοπεποίθηση να συνεχίσεις. Παίρνεις τη δουλειά γιατί την αξίζεις, όχι γιατί κάποιος μεσολαβεί για σένα».
Ο Μάρκος Καράλης αποφοίτησε από το τμήμα πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών και μαζί με την ομάδα του ίδρυσε start up επιχείρηση για την καταγραφή τροχαίων ατυχημάτων, ταυτόχρονα όμως αναζητούσε μια σταθερή δουλειά σε επαγγελματικό περιβάλλον. Η ΤΝΤ που ασχολείται με τα logistics τον δέχτηκε ως ασκούμενο στο τμήμα πληροφορικής και μετά την πρακτική τον προσέλαβε προτείνοντάς του νέα σύμβαση με προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης.

Οπως λέει στην «Κ», «θα έφευγα για το εξωτερικό αν δεν έβρισκα κάτι. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και αισθάνομαι τυχερός που τα πράγματα εξελίχθηκαν θετικά για μένα. Το πρόγραμμα Regeneration ήταν μοναδική εμπειρία, αν και δεν πίστευα ότι θα τα κατάφερνα στο τέλος. Ιδιαίτερα χρήσιμα ήταν τα στάδια του προγράμματος, που ανιχνεύουν τις δεξιότητες, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και τονώνουν το πνεύμα συνεργασίας στα πλαίσια μιας ομάδας».


http://www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου