Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

«Μισθολόγιο-φτωχολόγιο»

Ριζική όσο και έντονη η αντίθεση της ΑΔΕΔΥ στο προωθούμενο νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο. Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων κάνει λόγο για «νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο» που «κινείται απόλυτα στη μνημονιακή επιταγή σκληρής και παρατεταμένης λιτότητας» και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο και στην πορεία προς τη Βουλή που προγραμματίζει σήμερα, στις 18.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το νέο μισθολόγιο βάζει για πολλά χρόνια στο «ψυγείο» τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο και ακυρώνει τα όποια μισθολογικά οφέλη θα προέκυπταν από το «ξεπάγωμα» των ωριμάνσεων.
«Σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική πολιτική του 3ου μνημονίου, με τη φοροεπιδρομή, την ακρίβεια (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κ.λπ.) και την αύξηση των κρατήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, συνεχίζει να βαθαίνει τη λιτότητα», τονίζει στην ανακοίνωσή της.
Προς τεκμηρίωση της εκτίμησής της ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν πάγωμα μισθών, μείωση εισοδημάτων και αγοραστικής δύναμης για πολλά χρόνια, παραθέτει τα εξής:
● Η παραπέρα μείωση του «μισθολογικού κόστους» προβλέπεται ρητά και από το Μεσοπρόθεσμο του 2015, όπως και από το 3ο Μνημόνιο.
● Η χορήγηση των μισθολογικών κλιμακίων κάθε 3 αντί για 2 χρόνια που ήταν μέχρι τώρα (για τις κατηγορίες Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), ανεξάρτητα από το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (χρονοεπίδομα), οδηγεί αυτόματα σε ονομαστική μείωση των αποδοχών.
Ταυτόχρονα, για όσους παίρνουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», η μισθολογική ωρίμανση θα εξακολουθεί να είναι παγωμένη ώσπου να εξισωθούν οι αποδοχές των υπαλλήλων αυτών με όσους δεν παίρνουν την «προσωπική διαφορά».
● Η σύνδεση του νέου μισθολογίου με το νέο Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων για παροχές Υγείας–Ασφάλισης και την κατάργηση των ΒΑΕ σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση των μισθών.
● Η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση (άρθρα 12 και 17) θα αποτελέσει εργαλείο χειραγώγησης και πειθαναγκασμού, θα εντείνει τον βαθμό εκμετάλλευσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο πλαίσιο της λεγόμενης στοχοθεσίας και της αποδοτικότητας, εξ αντικειμένου ο μισθός θα συνδέεται με την αξιολόγηση.
Πριμοδοτούνται οι «θέσεις ευθύνης» καθώς και ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων.
Προβλέπονται, επίσης, κάποιες αυξήσεις για τα διευθυντικά–διοικητικά στελέχη, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ελεγχόμενο τμήμα υψηλόβαθμων υπαλλήλων που θα επιβάλουν τη χειραγώγηση της μεγάλης πλειονότητας των συναδέλφων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου