Την τοποθέτηση ότι το βοήθημα υπέρ των μακροχρόνια ανέργων δεν πρέπει να κοπεί, γιατί «δεν είναι προνοιακό», πραγματοποίησε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ κα Μαρία Καραμεσίνη, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στα dikaiologitika.gr.
Η κα Καραμεσίνη τόνισε ότι εκφράζει «προσωπική άποψη, που δεν δεσμεύει την κυβέρνηση», αλλά με δεδομένο ότι εξετάζεται το σύστημα της επιδότησης της ανεργίας σύμφωνα και με την σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας θεωρεί ότι το συγκεκριμένο βοήθημα δεν είναι προνοιακό. « Καλύπτεται από εισφορές και θα μπορούσαμε να πούμε ότι, αν είχαμε περισσότερες δυνατότητες, θα μπορούσε να επιμηκυνθεί και η διάρκεια επιδότησης της ανεργίας», εκτιμά η κα Καραμεσίνη. Η διοικήτρια του Οργανισμού, επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν διαδοχικές «βελτιώσεις» στο σύστημα επιδότησης της ανεργίας. Πάντως ειδικά το βοήθημα για μακροχρόνια ανέργους «δεν πρέπει να προστεθεί σε εκείνα που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».
Αναφορικά με τη «νέα γενιά προγραμμάτων που σχεδιάστηκαν από τη νέα κυβέρνηση εξ' ολοκλήρου» η κα Καραμεσίνη επισημαίνει πως έχει ως «κανόνα το 12άμηνο. Βέβαια τα προγράμματα της Κοινωφελούς έχουν μεγάλο κόστος και εκεί πήγαμε το πεντάμηνο στο οκτάμηνο. Όλα τα υπόλοιπα είναι στο 12άμηνο. Αυτό θα μας επιτρέψει τόσο του οκταμήνου όσο και του 12αμήνου, σε αυτούς που συμμετέχουν να έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας. Που σημαίνει ότι όλοι αυτοί που θα τελειώσουν μετά τους 8 μήνες, να έχουν δικαίωμα εξάμηνης επιδότησης της ανεργίας». Πρόκειται για μία παρέμβαση, η ανάγκη της οποίας διαπιστώθηκε από την πρώτη «γενιά» αυτών των προγραμμάτων, που ήταν διάρκειας πέντε μηνών, αφού σύμφωνα με την κα Καραμεσίνη σχεδιάστηκαν «ακριβώς για να μην δίνουν το δικαίωμα σε επιδότηση της ανεργίας, σε αυτούς που τελείωναν αυτά τα προγράμματα»
Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, έκανε γνωστό ότι ο Οργανισμός πρόκειται να εφαρμόσει πρόγραμμα απασχόλησης, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. «Έχουν ξεκινήσει τα προπαρασκευαστικά στάδια και θα προωθηθούν στη συνέχεια», σημειώνει χαρακτηριστικά. Υπάρχουν επίσης και «τα προγράμματα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα ενισχύσουν την ίδρυση των κοινωνικών επιχειρήσεων και όλες τις συμβουλευτικές. Υπάρχουν και τρία προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας, τα οποία, σύμφωνα με την κα Καραμεσίνη, επίσης υπάρχει συνεργασία «με τους κοινωνικούς εταίρους και τα οποία προετοιμάζονται αυτή την στιγμή που μιλάμε. Άλλα για να τρέξουν στη συνέχεια το β' εξάμηνο, άλλα ετοιμάζονται τώρα».
Στο σκέλος της οργανωτικής ανδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ, η κα Καραμεσίνη τόνισε ότι πρόσφατα «εγκρίθηκε το σχέδιο υλοποίησης του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Η απόφαση που λήφθηκε σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο ήταν να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του Οργανισμού, παράλληλα με την ενδυνάμωσή του. Για το λόγο αυτό, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, υπογράμμισε ότι «υπογράφηκε η πρόσληψη 360 συμβούλων, μέσα από διαδικασία ΑΣΕΠ, που θα ενδυναμώσουν τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και εξατομικευμένης προσέγγισης για τους ανέργους μας. Επίσης θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων σχέσεων με τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις για την αναζήτηση και ανίχνευση κενών θέσεων. Ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στην εύρεση κενών θέσεων πρακτικής άσκησης για το σύνολο των σπουδαστών δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης, της χώρας».
Η κα Καραμεσίνη δίνει και τη διάσταση της στήριξης και άλλων μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων από τον ΟΑΕΔ. Σε αυτές κατατάσσει «εκτός από τους μακροχρόνια ανέργους, και τους μαθητές και τους σπουδαστές που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην αγορά εργασίας και άρα η πρακτική άσκηση είναι μια μορφή ομαλής εισόδου στην αγορά εργασίας. Εκτός από αυτούς θα έχουμε και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι οποίοι θα παραπέμπονται στον ΟΑΕΔ, αφού πρώτα περάσουν από τα Κέντρα Κοινότητας στους δήμους».
Ουσιαστικά, η διοικήτρια του Οργανισμού εκτιμά ότι πλέον ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει και το σκέλος των εξατομικευμένων υπηρεσιών προς τους δικαιούχους. «Έχουν συνειδητοποιήσει όλοι ότι πρέπει να δουλέψουμε για έναν καινούργιο ΟΑΕΔ, που θα ενισχύσει το ρόλο ενός κοινωνικού βραχίονα κυβερνητικής πολιτικής στην αγορά εργασίας, που θα έπρεπε να παίζει πολύ καιρό και δεν τον έπαιζε τις προηγούμενες δεκαετίες. Φιλοδοξούμε να κερδίσουμε τον χρόνο και να μπούμε δυναμικά στη νέα εποχή», κατέληξε η κα Καραμεσίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου