Φοιτητές και πτυχιούχοι από κάθε ακαδημαϊκό τομέα θα
συμμετάσχουν σε workshops, συζητήσεις χωρίς ατζέντα και συζητήσεις
στρογγυλής τραπέζης, μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στις
επιχειρήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.
Κι όμως, υπάρχει η «άλλη Ελλάδα» – και
δεν εγκαταλείπει τη μάχη. Η φράση είναι από τις αγαπημένες του Ιορδάνη
Λαδόπουλου, πρώην καθηγητή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό
Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος, μετά τη συνταξιοδότησή του το 2004, έχει
γίνει ακόμα πιο ενεργός στην προώθηση της διά βίου αποστολής που έχει
αναλάβει: να φέρει τους φοιτητές πιο κοντά στις επιχειρήσεις και τις
ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.
Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, το φετινό «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας», που ο κ. Λαδόπουλος και η ομάδα του διοργανώνουν μεταξύ 1-3 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα από πλευράς προσέλευσης. Πέρυσι, οι συμμετέχοντες –φοιτητές και πτυχιούχοι από κάθε ακαδημαϊκό τομέα– έφτασαν τις 4.000 (ο μεγαλύτερος έως τότε αριθμός).
Φέτος, όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Λαδόπουλος, «το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο – μέχρι στιγμής έχουμε διπλάσιες εγγραφές από την αντίστοιχη περσινή περίοδο». Στην έκτη χρονιά του συνεδρίου, που είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα, θα συμμετάσχουν περίπου 190 ομιλητές, που θα μιλήσουν για τις εξελίξεις στους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι παραδοσιακοί πυλώνες του ελληνικού επιχειρείν (ναυτιλία, τουρισμός, γεωργία, τρόφιμα), οι υπηρεσίες του χρηματοοικονομικού τομέα (τράπεζες, ασφάλειες), αναδυόμενοι τομείς όπως τα logistics και κλάδοι τεχνολογιών αιχμής, όπως η πληροφορική. Επιπλέον, θα λάβουν χώρα και φέτος στο πλαίσιο του συνεδρίου τα workshops, οι συζητήσεις χωρίς ατζέντα και οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.
Ενδιαφέρον στην πράξη
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο (το κόστος εγγραφής για μία μέρα είναι πέντε ευρώ, ενώ με 10 ευρώ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και τις τρεις μέρες) μπορούν να κάνουν αίτηση συμμετοχής στον θεσμό των Business Days – των εκπαιδευτικών επισκέψεων σε κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις που θα συνεχιστεί φέτος για τέταρτη χρονιά. Πέρυσι, 740 νέοι, ηλικίας 18-30 ετών, συμμετείχαν σε 25 τέτοιες επισκέψεις (έγιναν δεκτές 900 αιτήσεις, αλλά κάποιοι δεν μπόρεσαν τελικά να παραστούν). Μεταξύ των χώρων εργασίας στους οποίους έγινε επίσκεψη ήταν και ένα δεξαμενόπλοιο. Φέτος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 Business Days, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα λάβει χώρα στο δίμηνο μεταξύ 10 Μαΐου και 15 Ιουλίου. Η συμμετοχή δεν είναι αυτόματη: Οι αιτήσεις αξιολογούνται από την ομάδα του κ. Λαδόπουλου και στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.
Ο 23χρονος Νίκος Φουρνογεράκης ήταν μεταξύ των περυσινών συμμετεχόντων, τον οποίον το Business Days στο οποίο έλαβε μέρος –στην Intralot– οδήγησε τελικά σε εύρεση θέσης εργασίας. Οπως αναφέρει στην «Κ», έμαθε για το περυσινό «Πανόραμα» μέσω του Facebook, όπου το είχαν αναρτήσει συμφοιτητές του στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σε εκείνη τη φάση, θυμάται, σκεφτόταν σοβαρά ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό –«έψαχνα στην Ολλανδία, που είναι πιο οικονομικά από την Αγγλία»- ως πρώτο βήμα για να αναζητήσει την τύχη του εκτός Ελλάδας.
Στην επίσκεψη στην εταιρεία, όμως, γοητεύθηκε από τη «μη σοβαροφανή» παρουσίαση ενός εκ των στελεχών (είναι σήμερα ο προϊστάμενός του) και ανακάλυψε δυνατότητες απασχόλησης που δεν είχε υπόψη του. «Συνειδητοποίησα ότι μπορούσα σε αυτήν την εταιρεία να κάνω κάτι που σχετίζεται με τη σχολή μου, αλλά και που να μπορώ να με φανταστώ να το κάνω με ευχαρίστηση. Αυτή δεν είναι η ουσία;», διερωτάται ρητορικά.
Μετά το Business Day, επικοινώνησε με την εταιρεία και εξέφρασε το ενδιαφέρον του. Τον περυσινό Οκτώβριο προσελήφθη ως σχεδιαστής παιγνίων, μία θέση όπου οι στατιστικές γνώσεις είναι απαραίτητο προσόν. «Το “Πανόραμα” ανοίγει πόρτες, βοηθάει τους φοιτητές να γνωρίσουν εταιρείες από μέσα, να καταλάβουν τι ευκαιρίες υπάρχουν», λέει σήμερα. Δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα του μεταπτυχιακού, αλλά θα το κάνει στην Ελλάδα παράλληλα με τη δουλειά. Ισως τελικά να γνωρίσει τον κόσμο ως στέλεχος της Intralot.
Την ίδια ευτυχή κατάληξη είχε η συμμετοχή της 29χρονης Παρασκευής Τσουμάκη στο περυσινό Business Day στην Upstream. Εχοντας επιστρέψει από τις ΗΠΑ, όπου αποφάσισε να μη συνεχίσει το διδακτορικό της στο UCLA, η νεαρή φυσικός πληροφορήθηκε για το «Πανόραμα» από αφίσα στο μετρό. Στην επίσκεψή της στην Upstream τον Μάιο, της έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση «το εργασιακό περιβάλλον και η νοοτροπία» των ανθρώπων της εταιρείας. Το πρώτο διερευνητικό τηλεφώνημα από την εταιρεία έγινε ήδη από τα τέλη Μαΐου. Τον Αύγουστο, προσελήφθη στο κομβικό τμήμα ανάλυσης δεδομένων με σύμβαση ενός έτους. Πρόσφατα, η σύμβαση μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου. «Δοκιμάσαμε ο ένας τον άλλον και μάλλον ταιριάξαμε», λέει γελώντας στην «Κ».
«Παρά τις αναμφίβολες δυσκολίες, όσοι νέοι είναι αποφασισμένοι να πετύχουν και έχουν δουλέψει σκληρά μπορούν να απορροφηθούν από εταιρείες που μέσα στην κρίση εξακολουθούν να αναπτύσσονται», λέει ο κ. Λαδόπουλος. «Επίσης, μπορούν να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση με στόχο τη διεθνή αγορά, αρκεί κι εδώ να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις: να υπάρχει ισχυρή ομάδα με συμπληρωματικά προσόντα και μια ιδέα καινοτόμος και σωστά δομημένη».
Εμπλουτισμένο με νέες ιδέες
Το φετινό «Πανόραμα» θα περιέχει νέα στοιχεία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ενα από αυτά, όπως λένε στην «Κ» οι διοργανωτές του συνεδρίου, είναι το πάνελ με ηθοποιούς που θα αναπαραστήσουν μια καλή και μια κακή συνέντευξη υποψηφίου εργαζόμενου για μια θέση εργασίας. Παράλληλα με τη ζωντανή αναπαράσταση, όπως εξηγούν, ένας πραγματικός υπεύθυνος πρόσληψης προσωπικού (recruiter) θα αναλύει γιατί μια απάντηση είναι σωστή και μια άλλη λανθασμένη.
Επιπλέον, στις νέες θεματολογίες με τις οποίες θα καταπιαστεί φέτος το συνέδριο περιλαμβάνονται κλάδοι που αναμένεται να γιγαντωθούν στο μέλλον, όπως η ανάλυση και η διαχείριση δεδομένων (Data Analytics) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things). Η ανάλυση δεδομένων είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος της βιομηχανίας του λογισμικού. Ο Χαλ Βέριαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Google, έχει δηλώσει στο Economist ότι η δουλειά του στατιστικολόγου, εξαιτίας του εκθετικού πολλαπλασιασμού των δεδομένων, θα γίνει η «πιο σέξι» στον κόσμο. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αφορά την ταχύτατη επέκταση της παραγωγής έξυπνων προϊόντων, από ρυθμιστές οικιακής θέρμανσης έως οδοντόβουρτσες. Η διασύνδεση όλων αυτών των προϊόντων με το Διαδίκτυο συνδέεται στενά με την ανάλυση δεδομένων, καθώς θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη του όγκου της διαθέσιμης πληροφορίας προς επεξεργασία.
Επιπλέον, θα υπάρξει για πρώτη φορά εξειδικευμένο πάνελ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ στη «Συζήτηση με τους CEOs», οι διευθύνοντες σύμβουλοι της E.Y., της Oracle και του Πλαισίου θα μιλήσουν για τα μυστικά μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας. Τέλος, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Konrad Adenauer, τρεις εισηγητές από τη Γερμανία θα εστιάσουν σε μεθόδους αξιολόγησης μιας αγοράς από κάποιον που σκέφτεται να δραστηριοποιηθεί σ’ αυτήν.
«Ανοίγει ελπιδοφόρους ορίζοντες»
«Πραγματικός θεσμός» χαρακτηρίζεται το «Πανόραμα» από τον Κωστή Σταυρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της iSquare και εισηγητή στο φετινό συνέδριο. «Εχω την τιμή να γνωρίζω τον καθηγητή και τολμώ να πω ότι σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες προσπάθειες, το “Πανόραμα” στηρίζεται σε μια ειλικρινή αγωνία του κ. Λαδόπουλου για το αύριο των νέων αυτού του τόπου», τονίζει ο επικεφαλής της εταιρείας που είναι η επίσημη εκπρόσωπος της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο. Οπως εκτιμά, το συνέδριο «βοηθάει έμπρακτα τους νέους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα, από τις ίδιες τις εταιρείες, τους τομείς που θέλουν να δουλέψουν, να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους της αγοράς και να οπλιστούν με πραγματικά εφόδια για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής δουλειάς».
Είναι οι νέοι περισσότερο διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο της επιχειρηματικότητας σε σχέση με πριν από την κρίση; «Θεωρώ πως η επιχειρηματικότητα έχει κερδίσει έδαφος τελευταία, κυρίως λόγω της κρίσης. Και σε αυτό το κομμάτι η συνεισφορά του “Πανοράματος” είναι σημαντική. Είναι μία από τις ελάχιστες διοργανώσεις που φέρνει κοντά τις επιχειρήσεις με τους νέους. Απενοχοποιεί την επιχειρηματικότητα και ανοίγει νέους ορίζοντες στα νέα παιδιά, πιο δημιουργικούς, ελπιδοφόρους και παραγωγικούς, σε αντίθεση με τον μονόδρομο του δημοσίου τομέα που ήταν η κυρίαρχη λογική των νέων τις προηγούμενες δεκαετίες».
Ο κ. Σταυρόπουλος δραστηριοποιείται και στην iQbility, μία πρωτοβουλία του ομίλου Quest (στον οποίο ανήκει και η iSquare) για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων. «Πρέπει να περάσουμε από τη “μόδα” στην ουσιαστική βοήθεια και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», λέει σχετικά. «Το iQbility έχει στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μέσα από άμεση χρηματοδότηση, εργαλεία, καταξιωμένους ανθρώπους από την αγορά, χώρους και πόρους που μπορούν να κάνουν μια ιδέα πραγματικότητα». Παρότι σημειώνει ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή», θεωρεί ότι οικοδομείται σταδιακά μία νέα κουλτούρα επιχειρηματικότητας, «που βασίζεται στην καινοτομία, τη διαφορετικότητα, την παραγωγικότητα, την επιχειρηματικότητα, μακριά από συνδιαλλαγές που δεν δίνουν προοπτική ούτε για τον νέο, αλλά ούτε και για τον τόπο». Για να εδραιωθεί ωστόσο η νέα κουλτούρα, τονίζει, «απαιτούνται ταχύτερα βήματα τόσο στη νομοθεσία όσο και στη φορολογία, για τη διευκόλυνση της νέας επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση, μέσω κινήτρων, νέων επιχειρηματικών προσπαθειών με προοπτική».
Γεωργία υπό ακραίες συνθήκες
Ενας εκ των εισηγητών στο «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας» θα είναι ο Γιάκομπ Μουαλέμ, διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Volcani, του Οργανισμού Αγροτικής Ερευνας (ARO) του Ισραήλ. Πρόκειται για ερευνητικό κέντρο που ιδρύθηκε από την εβραϊκή κοινότητα στην Παλαιστίνη ήδη το 1921, ένα τέταρτο του αιώνα πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Οπως αναφέρει ο κ. Μουαλέμ στην «Κ», «τo ARO καλύπτει το 70% της αγροτικής έρευνας στο Ισραήλ». Στον Οργανισμό υπάγονται έξι ινστιτούτα ερευνών που εστιάζουν σε φυτικές και ζωικές επιστήμες, στην αγροτική μηχανική, την υδρολογία, την προστασία των φυτών και την επιστήμη της διατροφής. Επιπλέον, όπως μας ενημερώνει ο κ. Μουαλέμ, λειτουργούν εντός του ARO τέσσερις ερευνητικοί σταθμοί, ενώ ο Οργανισμός λειτουργεί και ως κέντρο δοκιμών για αγροτικά προϊόντα και μηχανήματα. Στις εγκαταστάσεις του βρίσκεται επίσης η τράπεζα γονιδίων αγροτικών σοδειών του Ισραήλ.
«Ο σκοπός του ARO είναι η μεταλαμπάδευση της γνώσης και της καινοτομίας στους αγρότες. Το κάνουμε αυτό εδώ και σχεδόν έναν αιώνα», λέει ο διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης του κέντρου. «Σήμερα, στο πλευρό των αγροτών, μεταφέρουμε την τεχνολογία που αναπτύσσουμε στη βιομηχανία του Ισραήλ αλλά και παγκοσμίως».
Στους τομείς εξειδίκευσης του ARO, σύμφωνα με τον κ. Μουαλέμ, συγκαταλέγονται η γεωργία υπό συνθήκες ξηρασίας, η γεωργία σε οριακά εδάφη, η άρδευση με αλατόνερο και οι ιχθυοκαλλιέργειες σε γλυκό νερό σε συνθήκες λειψυδρίας.
Στο ARO εργάζονται 200 ερευνητές, με υποστηρικτικό προσωπικό 400 επιπλέον ατόμων (κυρίως μηχανολόγοι και τεχνικοί). Οπως εξηγεί ο κ. Μουαλέμ, «μόνο το 60% του προϋπολογισμού του Οργανισμού προέρχεται από το κράτος. Το υπόλοιπο 40% προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια, ανταγωνιστικά funds και διεθνή ερευνητικά προγράμματα». Το κέντρο συνεργάζεται επίσης με πολυεθνικές επιχειρήσεις «που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής διεθνώς».
Μέχρι σήμερα, οι επαφές του κέντρου με Ελληνες επιστήμονες είναι λιγοστές. «Επιθυμούμε να υπάρξει περισσότερη συνεργασία με ελληνικά ινστιτούτα αγροτικής έρευνας στο μέλλον», λέει ο κ. Μουαλέμ. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε κορυφαίους νέους ερευνητές να ενταχθούν στον συναρπαστικό κόσμο της αγροτικής έρευνας και να συμμετάσχουν στην αγροτική επανάσταση».
Έντυπη έκδοση ΚαθημερινήςΣε πείσμα των δύσκολων καιρών, το φετινό «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας», που ο κ. Λαδόπουλος και η ομάδα του διοργανώνουν μεταξύ 1-3 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα από πλευράς προσέλευσης. Πέρυσι, οι συμμετέχοντες –φοιτητές και πτυχιούχοι από κάθε ακαδημαϊκό τομέα– έφτασαν τις 4.000 (ο μεγαλύτερος έως τότε αριθμός).
Φέτος, όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Λαδόπουλος, «το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο – μέχρι στιγμής έχουμε διπλάσιες εγγραφές από την αντίστοιχη περσινή περίοδο». Στην έκτη χρονιά του συνεδρίου, που είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα, θα συμμετάσχουν περίπου 190 ομιλητές, που θα μιλήσουν για τις εξελίξεις στους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι παραδοσιακοί πυλώνες του ελληνικού επιχειρείν (ναυτιλία, τουρισμός, γεωργία, τρόφιμα), οι υπηρεσίες του χρηματοοικονομικού τομέα (τράπεζες, ασφάλειες), αναδυόμενοι τομείς όπως τα logistics και κλάδοι τεχνολογιών αιχμής, όπως η πληροφορική. Επιπλέον, θα λάβουν χώρα και φέτος στο πλαίσιο του συνεδρίου τα workshops, οι συζητήσεις χωρίς ατζέντα και οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.
Ενδιαφέρον στην πράξη
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο (το κόστος εγγραφής για μία μέρα είναι πέντε ευρώ, ενώ με 10 ευρώ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και τις τρεις μέρες) μπορούν να κάνουν αίτηση συμμετοχής στον θεσμό των Business Days – των εκπαιδευτικών επισκέψεων σε κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις που θα συνεχιστεί φέτος για τέταρτη χρονιά. Πέρυσι, 740 νέοι, ηλικίας 18-30 ετών, συμμετείχαν σε 25 τέτοιες επισκέψεις (έγιναν δεκτές 900 αιτήσεις, αλλά κάποιοι δεν μπόρεσαν τελικά να παραστούν). Μεταξύ των χώρων εργασίας στους οποίους έγινε επίσκεψη ήταν και ένα δεξαμενόπλοιο. Φέτος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 Business Days, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα λάβει χώρα στο δίμηνο μεταξύ 10 Μαΐου και 15 Ιουλίου. Η συμμετοχή δεν είναι αυτόματη: Οι αιτήσεις αξιολογούνται από την ομάδα του κ. Λαδόπουλου και στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.
Ο 23χρονος Νίκος Φουρνογεράκης ήταν μεταξύ των περυσινών συμμετεχόντων, τον οποίον το Business Days στο οποίο έλαβε μέρος –στην Intralot– οδήγησε τελικά σε εύρεση θέσης εργασίας. Οπως αναφέρει στην «Κ», έμαθε για το περυσινό «Πανόραμα» μέσω του Facebook, όπου το είχαν αναρτήσει συμφοιτητές του στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σε εκείνη τη φάση, θυμάται, σκεφτόταν σοβαρά ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό –«έψαχνα στην Ολλανδία, που είναι πιο οικονομικά από την Αγγλία»- ως πρώτο βήμα για να αναζητήσει την τύχη του εκτός Ελλάδας.
Στην επίσκεψη στην εταιρεία, όμως, γοητεύθηκε από τη «μη σοβαροφανή» παρουσίαση ενός εκ των στελεχών (είναι σήμερα ο προϊστάμενός του) και ανακάλυψε δυνατότητες απασχόλησης που δεν είχε υπόψη του. «Συνειδητοποίησα ότι μπορούσα σε αυτήν την εταιρεία να κάνω κάτι που σχετίζεται με τη σχολή μου, αλλά και που να μπορώ να με φανταστώ να το κάνω με ευχαρίστηση. Αυτή δεν είναι η ουσία;», διερωτάται ρητορικά.
Μετά το Business Day, επικοινώνησε με την εταιρεία και εξέφρασε το ενδιαφέρον του. Τον περυσινό Οκτώβριο προσελήφθη ως σχεδιαστής παιγνίων, μία θέση όπου οι στατιστικές γνώσεις είναι απαραίτητο προσόν. «Το “Πανόραμα” ανοίγει πόρτες, βοηθάει τους φοιτητές να γνωρίσουν εταιρείες από μέσα, να καταλάβουν τι ευκαιρίες υπάρχουν», λέει σήμερα. Δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα του μεταπτυχιακού, αλλά θα το κάνει στην Ελλάδα παράλληλα με τη δουλειά. Ισως τελικά να γνωρίσει τον κόσμο ως στέλεχος της Intralot.
Την ίδια ευτυχή κατάληξη είχε η συμμετοχή της 29χρονης Παρασκευής Τσουμάκη στο περυσινό Business Day στην Upstream. Εχοντας επιστρέψει από τις ΗΠΑ, όπου αποφάσισε να μη συνεχίσει το διδακτορικό της στο UCLA, η νεαρή φυσικός πληροφορήθηκε για το «Πανόραμα» από αφίσα στο μετρό. Στην επίσκεψή της στην Upstream τον Μάιο, της έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση «το εργασιακό περιβάλλον και η νοοτροπία» των ανθρώπων της εταιρείας. Το πρώτο διερευνητικό τηλεφώνημα από την εταιρεία έγινε ήδη από τα τέλη Μαΐου. Τον Αύγουστο, προσελήφθη στο κομβικό τμήμα ανάλυσης δεδομένων με σύμβαση ενός έτους. Πρόσφατα, η σύμβαση μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου. «Δοκιμάσαμε ο ένας τον άλλον και μάλλον ταιριάξαμε», λέει γελώντας στην «Κ».
«Παρά τις αναμφίβολες δυσκολίες, όσοι νέοι είναι αποφασισμένοι να πετύχουν και έχουν δουλέψει σκληρά μπορούν να απορροφηθούν από εταιρείες που μέσα στην κρίση εξακολουθούν να αναπτύσσονται», λέει ο κ. Λαδόπουλος. «Επίσης, μπορούν να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση με στόχο τη διεθνή αγορά, αρκεί κι εδώ να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις: να υπάρχει ισχυρή ομάδα με συμπληρωματικά προσόντα και μια ιδέα καινοτόμος και σωστά δομημένη».
Εμπλουτισμένο με νέες ιδέες
Το φετινό «Πανόραμα» θα περιέχει νέα στοιχεία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ενα από αυτά, όπως λένε στην «Κ» οι διοργανωτές του συνεδρίου, είναι το πάνελ με ηθοποιούς που θα αναπαραστήσουν μια καλή και μια κακή συνέντευξη υποψηφίου εργαζόμενου για μια θέση εργασίας. Παράλληλα με τη ζωντανή αναπαράσταση, όπως εξηγούν, ένας πραγματικός υπεύθυνος πρόσληψης προσωπικού (recruiter) θα αναλύει γιατί μια απάντηση είναι σωστή και μια άλλη λανθασμένη.
Επιπλέον, στις νέες θεματολογίες με τις οποίες θα καταπιαστεί φέτος το συνέδριο περιλαμβάνονται κλάδοι που αναμένεται να γιγαντωθούν στο μέλλον, όπως η ανάλυση και η διαχείριση δεδομένων (Data Analytics) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things). Η ανάλυση δεδομένων είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος της βιομηχανίας του λογισμικού. Ο Χαλ Βέριαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Google, έχει δηλώσει στο Economist ότι η δουλειά του στατιστικολόγου, εξαιτίας του εκθετικού πολλαπλασιασμού των δεδομένων, θα γίνει η «πιο σέξι» στον κόσμο. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αφορά την ταχύτατη επέκταση της παραγωγής έξυπνων προϊόντων, από ρυθμιστές οικιακής θέρμανσης έως οδοντόβουρτσες. Η διασύνδεση όλων αυτών των προϊόντων με το Διαδίκτυο συνδέεται στενά με την ανάλυση δεδομένων, καθώς θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη του όγκου της διαθέσιμης πληροφορίας προς επεξεργασία.
Επιπλέον, θα υπάρξει για πρώτη φορά εξειδικευμένο πάνελ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ στη «Συζήτηση με τους CEOs», οι διευθύνοντες σύμβουλοι της E.Y., της Oracle και του Πλαισίου θα μιλήσουν για τα μυστικά μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας. Τέλος, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Konrad Adenauer, τρεις εισηγητές από τη Γερμανία θα εστιάσουν σε μεθόδους αξιολόγησης μιας αγοράς από κάποιον που σκέφτεται να δραστηριοποιηθεί σ’ αυτήν.
«Ανοίγει ελπιδοφόρους ορίζοντες»
«Πραγματικός θεσμός» χαρακτηρίζεται το «Πανόραμα» από τον Κωστή Σταυρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της iSquare και εισηγητή στο φετινό συνέδριο. «Εχω την τιμή να γνωρίζω τον καθηγητή και τολμώ να πω ότι σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες προσπάθειες, το “Πανόραμα” στηρίζεται σε μια ειλικρινή αγωνία του κ. Λαδόπουλου για το αύριο των νέων αυτού του τόπου», τονίζει ο επικεφαλής της εταιρείας που είναι η επίσημη εκπρόσωπος της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο. Οπως εκτιμά, το συνέδριο «βοηθάει έμπρακτα τους νέους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα, από τις ίδιες τις εταιρείες, τους τομείς που θέλουν να δουλέψουν, να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους της αγοράς και να οπλιστούν με πραγματικά εφόδια για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής δουλειάς».
Είναι οι νέοι περισσότερο διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο της επιχειρηματικότητας σε σχέση με πριν από την κρίση; «Θεωρώ πως η επιχειρηματικότητα έχει κερδίσει έδαφος τελευταία, κυρίως λόγω της κρίσης. Και σε αυτό το κομμάτι η συνεισφορά του “Πανοράματος” είναι σημαντική. Είναι μία από τις ελάχιστες διοργανώσεις που φέρνει κοντά τις επιχειρήσεις με τους νέους. Απενοχοποιεί την επιχειρηματικότητα και ανοίγει νέους ορίζοντες στα νέα παιδιά, πιο δημιουργικούς, ελπιδοφόρους και παραγωγικούς, σε αντίθεση με τον μονόδρομο του δημοσίου τομέα που ήταν η κυρίαρχη λογική των νέων τις προηγούμενες δεκαετίες».
Ο κ. Σταυρόπουλος δραστηριοποιείται και στην iQbility, μία πρωτοβουλία του ομίλου Quest (στον οποίο ανήκει και η iSquare) για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων. «Πρέπει να περάσουμε από τη “μόδα” στην ουσιαστική βοήθεια και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», λέει σχετικά. «Το iQbility έχει στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μέσα από άμεση χρηματοδότηση, εργαλεία, καταξιωμένους ανθρώπους από την αγορά, χώρους και πόρους που μπορούν να κάνουν μια ιδέα πραγματικότητα». Παρότι σημειώνει ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή», θεωρεί ότι οικοδομείται σταδιακά μία νέα κουλτούρα επιχειρηματικότητας, «που βασίζεται στην καινοτομία, τη διαφορετικότητα, την παραγωγικότητα, την επιχειρηματικότητα, μακριά από συνδιαλλαγές που δεν δίνουν προοπτική ούτε για τον νέο, αλλά ούτε και για τον τόπο». Για να εδραιωθεί ωστόσο η νέα κουλτούρα, τονίζει, «απαιτούνται ταχύτερα βήματα τόσο στη νομοθεσία όσο και στη φορολογία, για τη διευκόλυνση της νέας επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση, μέσω κινήτρων, νέων επιχειρηματικών προσπαθειών με προοπτική».
Γεωργία υπό ακραίες συνθήκες
Ενας εκ των εισηγητών στο «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας» θα είναι ο Γιάκομπ Μουαλέμ, διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Volcani, του Οργανισμού Αγροτικής Ερευνας (ARO) του Ισραήλ. Πρόκειται για ερευνητικό κέντρο που ιδρύθηκε από την εβραϊκή κοινότητα στην Παλαιστίνη ήδη το 1921, ένα τέταρτο του αιώνα πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Οπως αναφέρει ο κ. Μουαλέμ στην «Κ», «τo ARO καλύπτει το 70% της αγροτικής έρευνας στο Ισραήλ». Στον Οργανισμό υπάγονται έξι ινστιτούτα ερευνών που εστιάζουν σε φυτικές και ζωικές επιστήμες, στην αγροτική μηχανική, την υδρολογία, την προστασία των φυτών και την επιστήμη της διατροφής. Επιπλέον, όπως μας ενημερώνει ο κ. Μουαλέμ, λειτουργούν εντός του ARO τέσσερις ερευνητικοί σταθμοί, ενώ ο Οργανισμός λειτουργεί και ως κέντρο δοκιμών για αγροτικά προϊόντα και μηχανήματα. Στις εγκαταστάσεις του βρίσκεται επίσης η τράπεζα γονιδίων αγροτικών σοδειών του Ισραήλ.
«Ο σκοπός του ARO είναι η μεταλαμπάδευση της γνώσης και της καινοτομίας στους αγρότες. Το κάνουμε αυτό εδώ και σχεδόν έναν αιώνα», λέει ο διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης του κέντρου. «Σήμερα, στο πλευρό των αγροτών, μεταφέρουμε την τεχνολογία που αναπτύσσουμε στη βιομηχανία του Ισραήλ αλλά και παγκοσμίως».
Στους τομείς εξειδίκευσης του ARO, σύμφωνα με τον κ. Μουαλέμ, συγκαταλέγονται η γεωργία υπό συνθήκες ξηρασίας, η γεωργία σε οριακά εδάφη, η άρδευση με αλατόνερο και οι ιχθυοκαλλιέργειες σε γλυκό νερό σε συνθήκες λειψυδρίας.
Στο ARO εργάζονται 200 ερευνητές, με υποστηρικτικό προσωπικό 400 επιπλέον ατόμων (κυρίως μηχανολόγοι και τεχνικοί). Οπως εξηγεί ο κ. Μουαλέμ, «μόνο το 60% του προϋπολογισμού του Οργανισμού προέρχεται από το κράτος. Το υπόλοιπο 40% προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια, ανταγωνιστικά funds και διεθνή ερευνητικά προγράμματα». Το κέντρο συνεργάζεται επίσης με πολυεθνικές επιχειρήσεις «που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής διεθνώς».
Μέχρι σήμερα, οι επαφές του κέντρου με Ελληνες επιστήμονες είναι λιγοστές. «Επιθυμούμε να υπάρξει περισσότερη συνεργασία με ελληνικά ινστιτούτα αγροτικής έρευνας στο μέλλον», λέει ο κ. Μουαλέμ. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε κορυφαίους νέους ερευνητές να ενταχθούν στον συναρπαστικό κόσμο της αγροτικής έρευνας και να συμμετάσχουν στην αγροτική επανάσταση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου