Μάχη με τον χρόνο δίνει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για να μαζέψει χρήματα και να μπορέσει να καταβάλλει τα εφάπαξ.
Στο τραπέζι μπαίνει εκ νέου ο τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή συγκεκριμένων διατάξεων.Αυτήν τη στιγμή τα μηνιαία έσοδα από εισφορές υπολογίζονται σε 27 εκατομμύρια και αρκούν για την έκδοση περίπου 950 εφάπαξ. Ωστόσο είναι σε εκκρεμότητα 28.000 αιτήσεις και αν δεν βρεθεί λύση θα εκτιναχτεί εκ νέου ο χρόνος αναμονής στα δύο χρόνια.
Το Ταμείο Πρόνοιας είχε πάρει τη διετία 2013-2014 σχεδόν 1,4 εκατομμύριο ευρώ για να καταβάλλει εφάπαξ, ωστόσο τα χρήματα αυτά έχουν εξαντληθεί. Την ίδια στιγμή δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί με ποιον τρόπο θα υπολογίζεται το εφάπαξ σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου προχωρεί στην επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού που είχε αποφασιστεί πέρυσι, αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Ουσιαστικά καλείται να προχωρήσει σε «λίφτινγκ» στη διάταξη, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χορήγησης εφάπαξ-ασανσέρ που θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο (ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα και το κύμα φυγής).
Στόχος είναι να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να περιοριστούν οι μειώσεις στο βοήθημα, που μπορεί να έφταναν ακόμα και στο 20%. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως μια σειρά παρεμβάσεων έχουν ήδη οδηγήσει στο «ψαλίδισμα» του βοηθήματος κατά 38% (πλέον κατά μέσον όρο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ).
Σε αυτήν τη φάση το Ταμείο ουσιαστικά δεν μπορεί να προχωρήσει στην εξέταση των αιτήσεων όσων βγήκαν στη σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά (και οι οποίες θα έπρεπε να υπολογιστούν με το νέο σύστημα). Το θέμα με τον τρόπο υπολογισμού είναι σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες, ενώ δεν έχει καθοριστεί ο συντελεστής βιωσιμότητας καθώς εκκρεμεί η επανεξέταση του θέματος.
Προς το παρόν το Ταμείο εκδίδει εφάπαξ σε όσους αποχώρησαν μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 και των οποίων οι πράξεις έχουν φτάσει στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2014. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα από τη στιγμή που υποβάλλει ο δημόσιος υπάλληλος την αίτηση για σύνταξη μέχρι να φτάσει στο Ταμείο για το εφάπαξ.
- Διαβεβαιώσεις για τις συντάξεις έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, αναφέροντας πως «δεν θα θιγούν τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων». Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχουν ''ψαλίδια'' στις συντάξεις, ούτε στις κανονικές ούτε στις πρόωρες, και δεν θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων, ούτε νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου