Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Με χρήματα του ΕΝΦΙΑ η χρηματοδότηση Εργατικής Εστίας - Εργατικής Κατοικίας

Όσοι έχουν ακίνητο θα "πληρώνουν" εκείνους που προσπαθούν να αποκτήσουν.
Αυτό είναι το βασικό σκεπτικό με βάση το οποίο σκέπτονται στο Υπ. Εργασίας να χρηματοδοτείται από εδώ και στο εξής ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο νέος Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, εξετάζει τη οικονομική υποστήριξη του ΟΕΚ και του ΟΕΕ με πόρους τους οποίους θα εισπράξει το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ φέτος.

Έτσι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τίθεται θέμα κατάργησης των εισφορών 1,35% που καταβάλλουν κάθε μήνα οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.
Από τις εισφορές υποτίθεται ότι ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ εισπράττουν 327 εκατ. ευρώ υπέρ του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΠ). Γιατί "υποτίθεται";
Υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο Οργανισμών αναφέρουν στο Capital.gr πως από το 2013 που καταργήθηκαν ο ΟΕΚ και ΟΕΕ και ενσωματώθηκαν στον ΟΑΕΕ μέχρι και σήμερα, δεν είχε εισπραχθεί υπέρ του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής από τις σχετικές εισφορές σχεδόν ούτε ένα ευρώ. 
Αποτέλεσμα ήταν το τελευταίο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου να έχει υλοποιηθεί το… 2011 (39,1 εκατ. ευρώ για 30.568 πολίτες), ενώ ο ΟΑΕΔ, εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει υλοποιήσει κανένα πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής. Να σημειωθεί επίσης πως κεφάλαια του ΕΛΕΚΠ μεταφέρθηκαν  μετά το Μάρτιο του 2015 μεταφέρθηκαν κεφάλαια του ΕΛΕΚΠ από τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδας στην προοπτική της σύναψης ρέπος με το Δημόσιο με στόχο την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του τελευταίου.
Μ’ άλλα λόγια, το ΙΚΑ εισέπραττε εδώ και τρία συνεχόμενα έτη τα έσοδα από τις εισφορές 1,35% (1% υπέρ ΟΕΚ και 0,35% υπέρ ΟΕΕ), αλλά δεν τα απέδιδε στους ΟΕΚ –ΟΕΕ και στον ΟΑΕΔ με στόχο τη διαμόρφωση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.
Συνεπώς, μια πιθανή   κατάργηση των εισφορών υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ θα έπληττε έμμεσα το ΙΚΑ, στερώντας του 327 εκατ. ευρώ ετησίως ή το 3% των αναγκαίων εσόδων πχ για την καταβολή συντάξεων (10,8 δις. ευρώ ετησίως).
Παράλληλα, σε περίπτωση που καταργηθούν οι εν  λόγω εισφορές, τίθεται θέμα ισόποσης αύξησης των καθαρών αποδοχών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Μ’ άλλα λόγια, βγαίνοντας στην … άκρη οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ – ΟΕΕ 1,35% επί των αποδοχών ενός εργαζομένου, θα πρέπει το ποσοστό αυτό να αποδοθεί χρηματικά στον εργαζόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου