Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Η μεγάλη απόδραση των Δημοσίων Υπαλλήλων

       Νέο κύμα φυγής από το Δημόσιο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα καταθέτουν μαζικά αιτήσεις για να ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο και να συνταξιοδοτηθούν. Υπό τον φόβο της εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού, με το οποίο αυξάνονται τα ηλικιακά όρια και παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι δεν θα επηρεαστούν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις τελευταίες εβδομάδες οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ξεπέρασαν τις 5.500.
       Υπενθυμίζεται ότι για την παραίτηση ενός υπαλλήλου από το Δημόσιο απαιτείται η κατάθεση αίτησης δύο φορές. Η δεύτερη παραίτηση ουσιαστικά είναι και η οριστική, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί ο υπάλληλος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, φέτος αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα συνταξιοδοτήσεων, αφού εκτός του... φόβου των νέων μέτρων που θα ληφθούν για το Ασφαλιστικό, τα τελευταία πέντε χρόνια ολοκληρώνεται ο εργασιακός κύκλος ζωής μίας γενιάς που προσλήφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80-αρχές της δεκαετίας του '90.
Συνολικά εκτιμάται ότι περισσότεροι από 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικά δικαιώματα και αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός να έχει καταθέσει και τη δεύτερη παραίτηση μέχρι τα τέλη του έτους για να συνταξιοδοτηθεί.
      Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού σε δήμους και υπουργεία, το κύμα των υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση αυξάνεται τους τελευταίους μήνες καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στο Δημόσιο επιλέγουν την «έξοδο».
Σημειώνεται ότι την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου, το 2010, καταγράφηκε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα συνταξιοδότησης καθώς αποχώρησαν 53.335 υπάλληλοι. Το 2014 συνταξιοδοτήθηκαν 40.025 δημόσιοι υπάλληλοι και τα επόμενα χρόνια ο αριθμός μειώθηκε αλλά έμεινε σταθερά πάνω από τις 30.000 αφού το 2012 αποχώρησαν 30.294 και το 2013 συνταξιοδοτήθηκαν συνολικά 34.977 εργαζόμενοι στο Δημόσιο.
     Οι αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση στον δημόσιο τομέα από την εκκίνηση του Μνημονίου στη χώρα δηλαδή από το 2010 αγγίζουν τις 180.000 περίπου καθώς το 2014 συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 21.500 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων από το 2009 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 340.000 υπαλλήλους σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής από τον συνδυασμό των αποχωρήσεων και της μείωσης των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οπως φαίνεται και στους πίνακες στα τέλη του 2010 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 75.967 υπαλλήλους και την επόμενη χρονιά που εφαρμόστηκε ο θεσμός της εφεδρείας κατά 94.198 εργαζομένους.
Στόχος Μνημονίου
    
Το 2012 η μείωση του προσωπικού στον κρατικό μηχανισμό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έφτασε τους 36.899 υπάλληλους και το 2013 καθώς και το 2014 ξεπέρασε τους 60.000 κατ΄ έτος.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του πρώτου Μνημονίου ήταν να μειωθεί το τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο κατά 150.000 υπαλλήλους. Ο στόχος φαίνεται να έχει επιτευχθεί αφού στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο καταγράφεται μείωση από το 2010 μέχρι και σήμερα κατά 264.112 εργαζομένους ενώ το μόνιμο προσωπικό του στενού δημόσιου τομέα έχει μειωθεί κατά 224.401 υπαλλήλους. Η μείωση των εργαζομένων έχει οδηγήσει και σε παράλληλη μείωση του μισθολογικού κόστους στον κρατικό μηχανισμό κατά 35% σε σχέση με το 2010, γεγονός που πιστοποιεί την επίτευξη των οικονομικών στόχων του πρώτου Μνημονίου.
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
     
Η μείωση των εργαζομένων έχει οδηγήσει και σε παράλληλη μείωση του μισθολογικού κόστους στον κρατικό μηχανισμό κατά 35% σε σχέση με το 2010, γεγονός που πιστοποιεί την επίτευξη των οικονομικών στόχων του πρώτου Μνημονίου.
ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, ΘΗΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Κέρδη και ζημιές από τις αποχωρήσεις
Το νέο κύμα φυγής υπαλλήλων από το Δημόσιο αποτελεί ένα νόμισμα με δύο όψεις, αφού από τη μία πλευρά λειτουργεί ως... μαξιλαράκι για την κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται σε αυτήν τη φάση το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, και από την άλλη πλευρά αποτελεί... βόμβα για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα επιβαρυνθούν με χιλιάδες συνταξιούχους την ίδια στιγμή που ο αριθμός των εργαζομένων στο κράτος έχει μειωθεί αισθητά.
     Για την κυβέρνηση η δραστική μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο αποτελεί σημαντικό όπλο προκειμένου να πετύχει να μη μειωθούν περαιτέρω οι βασικοί μισθοί, όπως πιέζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί όρος να παραμείνει σταθερή η μισθολογική δαπάνη και να γίνουν μετατροπές και ανακατανομές κονδυλίων εσωτερικά στο μισθολόγιο. Με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη διατήρηση των βασικών μισθών με την παράλληλη εισαγωγή αλλαγών στα 20 ειδικά μισθολόγια που αφορούν 250.000 εργαζομένους με την ενσωμάτωση των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς και τη διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο.
      Οι συνδικαλιστές στο Δημόσιο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς υποστηρίζουν ότι η μείωση των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό και η αύξηση των συνταξιούχων θα προκαλέσουν νέα αιμορραγία στα Ταμεία από τα οποία συνταξιοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί στο μέλλον ενίσχυση των οικονομικών των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι της ΑΔΕΔΥ σημειώνουν στο «Εθνος» ότι είναι αδιέξοδη η πολιτική των δανειστών να μειωθεί το προσωπικό στο Δημόσιο, αφού από τη μία πλευρά προκαλεί έμφραγμα στις υπηρεσίες που έχουν χάσει έμπειρους υπαλλήλους οι οποίοι τρέχουν για να συνταξιοδοτηθούν, ενώ από την άλλη μεταφέρει το πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ήδη δεχτεί σημαντικές απώλειες τόσο των αποθεματικών τους όσο και των εισφορών λόγω της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Οι 50άρηδες μεγάλοι χαμένοι των ανατροπών
Τέλος, μπαίνει στις πρόωρες συντάξεις, με τους σημερινούς 50άρηδες να είναι οι μεγάλοι χαμένοι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται επί θύραις.
Η ελληνική αντιπρόταση στο σχέδιο των θεσμών, το οποίο οδηγεί σε αυξήσεις ορίων ηλικίας μέχρι και 17 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις, επιχειρεί να απαλύνει τη μετάβαση στα 67, ώστε να μην είναι τόσο εμπροσθοβαρής ο βηματισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει ο βηματισμός να μικρύνει λίγο, ειδικά για όσους σήμερα είναι στα 50-52, ώστε να μην υποστούν την πολύ βίαιη προσαρμογή που θέλει το «κουαρτέτο».
Σύμφωνα με το σχέδιο των δανειστών, όσοι είναι φέτος 50-55 χρόνων υπόκεινται σε άμεσες αυξήσεις ορίων ηλικίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 μέχρι και 6,5 χρόνια. Η λογική είναι ταχύτερη μετάβαση στα 67 για όλους, με τους νεότερους να σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πλήττονται και οι υπόλοιποι.
Η ελληνική αντιπρόταση ζητεί ο βηματισμός να γίνει πιο ήπιος, προσθέτοντας 3-5 χρόνια στις ηλικίες 50-52 (από 4,5 - 6,5 που θέλουν οι δανειστές) το τρέχον εξάμηνο (Β' εξάμηνο 2015). Κλειδωμένη, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται η ημερομηνία 31/12/2021 ως ορόσημο για την ολοκλήρωση του βηματισμού και το σφράγισμα των θυρών εξόδου σε πρόωρη σύνταξη, ώστε από 1/1/2022 όλοι να βγαίνουν με όριο ηλικίας τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι αλλαγές θα τρέξουν από 1η Ιουλίου, αν και δεν αποκλείεται για νομικούς λόγους να ισχύσουν από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου. Κλειδωμένη είναι η προστασία των ασφαλισμένων με θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι 30 Ιουνίου φέτος.
Προστασία
Πρόκειται για περίπου 130.000 εργαζομένους που έχουν και τον χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας. Με επιπλέον χρόνια εργασίας θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον 150.000 εργαζόμενοι με κατοχυρωμένο δικαίωμα. Η προσαρμογή αναμένεται να είναι περισσότερο δύσκολη για ορισμένες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, γονείς ανηλίκων και τρίτεκνοι στο Δημόσιο κ.ά. που μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από τα 50 μέχρι τα 55.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου