Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Συντεταγμένο σχέδιο ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Η Ελλάδα χρειάζεται «κοινή προσπάθεια και πίστη στην εγχώρια παραγωγική ικανότητα» σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ, που στις παρατηρήσεις της επί του μνημονίου που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή, και επισημαίνει πως «χωρίς αντίσταση στις σειρήνες του εύκολου κέρδους, της φοροαποφυγής και της χαμηλής ποιότητας, η ελληνική οικονομία δε θα ανακτήσει ποτέ την αναπτυξιακή της αυτονομία». 
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα σημειώνει πως σε αυτήν «την κρίσιμη για τη χώρα ιστορική περίοδο, οφείλουμε να διαμορφώσουμε μέσα στην κοινωνία ένα συντεταγμένο σχέδιο ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας, παρά τα εμπόδια που τίθενται διαρκώς από εξωτερικούς και εγχώριους παράγοντες».
Ενίσχυση παραγωγικής βάσης
Προτείνει η εθνική προσπάθεια «να αφορά την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, του εγχώριου τουρισμού, του πρωτογενούς και αγροδιατροφικού τομέα» και εκτιμά ότι η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών, θα στερήσει από τη χώρα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα ενισχύσει τη συγκέντρωση της αγοράς. Τα πλεονεκτήματα τα εντοπίζει στους τομείς της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας και του αγροδιατροφικού κλάδου. Παρ' όλα αυτά η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι υποστηρίζει τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την άρση των διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων.
«Φαύλος κύκλος»
Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά πως υπάρχει ένας φαύλος κύκλος «αποεπένδυσης - ανεργίας - υψηλού κόστους παραγωγής - αποτυχίας φορολογικών στόχων, ο οποίος «θα συνεχιστεί με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου». Και εξηγεί ότι αυτό αναμένεται να πλήξει «το σύνολο της εγχώριας παραγωγικής βάσης από την αγροτική παραγωγή μέχρι την μεταποίηση, και από το εμπόριο μέχρι τη ναυτιλία».
Επισημαίνει επίσης ότι με την εφαρμογή του μνημονίου «αναμένεται να δοκιμαστεί σοβαρά η κοινωνική συνοχή και η δυνατότητα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, αφού είναι αποδομημένο το δίχτυ κοινωνικής προστασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου