Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Χρόνος των Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι Χρήμα

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επισκέπτονται πελάτες για να ασκήσουν το επάγγελμά τους - όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ - πρέπει να αμοίβονται έξτρα για τις μετακινήσεις τους από και προς τον πρώτο και τον τελευταίο πελάτη τους, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) πυροδοτώντας αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες.  
Την υπόθεση έφεραν στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης εργαζόμενοι μιας ισπανικής εταιρείας security, που υποστήριξαν ότι ο χρόνος που ξοδεύουν για να μετακινηθούν από το σπίτι τους στον πρώτο ραντεβού τους πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο αμοιβόμενο ωράριο τους, όπως προβλέπει και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
    Ετσι την Τετάρτη, οι δικαστές στο Λουξεμβούργο τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος τους και αποφάνθηκαν ότι ο χρόνος μετακίνησης είναι μέρος της δουλειάς, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει συγκενκριμένο χώρος εργασίας. Η απόφαση έχει μεγάλες επιπτώσεις για επαγγέλματα όπως ηλεκτρολόγοι, εργαζόμενοι στην εγκατάσταση φυσικού αερίου, αποκλειστικές νοσοκόμες, υδραυλικούς και οποινδήποτε μετακινείται από πελάτη σε πελάτη.
Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, αναπόφευκτα θα αυξηθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις.
Αυτή είναι άλλη μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικστηρίου που ικανοποίησε μεν τους εργαζόμενους, αλλά εξόργισε τους εργοδότες και πολλούς μεταξύ του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος στην Βρετανία, που υποστηρίζουν ότι θα βλάψει την ανάπτυξη, την κερδοφορία και τις προσλήψεις. 
Το Δικαστήριο σιγά-σιγά έχει κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες της ευρωπαϊκής εργασιακής οδηγίας και έχει αυξήσει τον αντίκτυπο από την εφαρμογή της στον δημόσιο τομέα. Οπως μεταξύ άλλων να συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε αναμονή (on call)- ακόμα και εάν κοιμάται- στον χρόνο εργασίας και η υιοθέτηση μιας ημέρας ξεκούρασης μετά από πολύωρες βάρδιες στην διάρκεια ενός 24ωρου, όπως γίνεται σε πολλές χώρες με γιατρούς ή πυροσβέστες.
Η ευρωπαϊκή οδηγία εγγυάται περίοδο διακοπών και περιορίζει τις ώρες εργασίας σε 48 την εβδομάδα. Για το συνδικάτων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα στην Βρετανία, η απόφαση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο, ειδικά για τους εργαζόμενους στην κατ'οίκον φροντίδα ασθενών ή ηλικιωμένων.
«Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς δεν βάζουν στην τσέπη ούτε καν τον κατώτατο μισθό διότι οι εργοδότες τους δεν τους αποζημιώνουν για τον χρόνο που ξοδεύουν προκειμένου να πάνε από πελάτη σε πελάτη», είπε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Unison, Ντέιβ Πρέντις. «Η κυβέρνηση τώρα θα πρέπει να βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει αυτή την δικαστική απόφαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου