Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλαγή τοπίου στη Δημόσια Διοίκηση

Αναμόρφωση του μισθολογίου στο Δημόσιο με μειώσεις για 90.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια με ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, νέο κύμα κινητικότητας και νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων αποτελούν τις βασικές δράσεις που προβλέπει το νέο Μνημόνιο για τη Δημόσια Διοίκηση.

Μείωση του λειτουργικού κόστους στο Δημόσιο και εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016 με παράλληλη προώθηση ενός νέου σχήματος κινητικότητας από τον προσεχή Οκτώβριο, προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους του μισθολογικού κόστους και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αποσυμπίεσης της κατανομής των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού.
Συμφωνήθηκε επίσης η θέσπιση ανώτατου ορίου στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου και η μείωση του κόστους αυτού σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019. Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν ότι το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των αθρόων εξόδων των δημοσίων υπαλλήλων. Οι εταίροι ζητούν να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των χαμηλόμισθων. Το αρμόδιο υπουργείο, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στους χαμηλόμισθους, καθώς η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως περιορισμούς σε επιδόματα, άδειες, έξοδα ταξιδίων κλπ.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ Το ΔΗΜΟΣΙΟ
  • Οκτώβριος 2015: Νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού και επιλογής προϊσταμένων. Αξιολόγηση 360 μοιρών από υφισταμένους, προϊσταμένους και κοινωνία.
  • Νοέμβριος 2015: Νέο πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού σε όλη την επικράτεια με μοριοδότηση.
  • Ιανουάριος 2016: Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Κατάργηση των επιδομάτων στα ειδικά μισθολόγια και ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό. Διατήρηση μόνο τεσσάρων επιδομάτων. Μείωση της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 90.000 υπάλληλοι μέχρι και το 2018. Ιδια αμοιβή για ίδια προϋπηρεσία και ίδια προσόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου