Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Γιούνκερ: «Σύμβαση αορίστου χρόνου ή τίποτα», χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να θεσπίσει ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα ως μέρος ενός πακέτου που αναμένεται να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016. Παρίσι και Βερολίνο να εξετάζουν τα σχέδια για ένα «κοινωνικό Eurogroup», είπε ο γάλλος πρόεδρος.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε την Τρίτη (29 Σεπτεμβρίου) μια νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων για την άνοιξη του 2016, με σκοπό να «προσφέρει ένα θεμέλιο ελάχιστων κοινωνικών δικαιωμάτων, ένα δίχτυ ασφαλείας για την προστασία της αγοράς εργασίας».
Ο χώρος για την ανακοίνωση αυτή, το Maison de la mutualité στο Παρίσι, ήταν μια άκρως συμβολική επιλογή. Είναι στο κέντρο του συνδικαλιστικού κινήματος της Γαλλίας, και αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί το 13ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Παρόλο που η συμμετοχή στις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη, ο διεθνής οργανισμός προβαίνει σε έκτακτες πολιτικές προσπάθειες για να ενισχύσει την αξιοπιστία του.
Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, καθώς και της Γαλλίας, και η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, έκαναν έκκληση η Ευρώπη να δώσει προτεραιότητα στα κοινωνικά θέματα και στην ενθάρρυνση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να δαμάσουν την ψηφιακή επανάσταση, «ακριβώς όπως κίνημα των εργαζομένων κατάφερε να δαμάσει τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα», δήλωσε ο Martin Schulz.
Παρακμή των συνδικάτων
Ο Jean-Claude Juncker επίσης έκανε έκκληση για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των οποίων η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μόνο το 7,7% των Γάλλων εργαζομένων είναι μέλη της ένωσης, κάτω από το 9% πριν από δεκαπέντε χρόνια.
Αυτή η πτωτική τάση είναι ορατή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία, η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις μειώθηκε από 25% σε 17% κατά την ίδια περίοδο, και στο Ηνωμένο Βασίλειο από 30% στο 25%. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ δείχνει μια πιο μετριοπαθή μείωση από το 20% στο 17% μεταξύ του 2000 και του 2013.
Ο Γάλλος Πρόεδρος επέμεινε ότι τα συνδικάτα θα ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, εστιάζοντας στη βασική τους αξία «την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία είναι μια ευρωπαϊκή αξία».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz υπογράμμισε το αντι-παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το ένα τρίτο των θέσεων απασχόλησης εκτελούνται σήμερα από ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε επίσης μέρος από το νομοθετικό πρόγραμμα της άνοιξης, και εγγυήθηκε ότι «θα περιλαμβάνει μια πλατφόρμα που θα φέρει περισσότερη σύγκλιση». Είπε ότι «εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κοινωνικός διάλογος δεν μπορεί να εξελιχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι πολύ λάθος. Κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το άλλο», και πρόσθεσε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να «ξαναγίνουν μεγάλοι παίκτες στον κοινωνικό διάλογο».
 «Μόνιμο σύμβαση εργασίας ή τίποτα»
O Jean-Claude Juncker πήγε ακόμη παραπέρα και περιέγραψε το όραμά του για την αγορά εργασίας στην Ευρώπη. «Πείτε με ντεμοντέ, αλλά για μένα μια κανονική σύμβαση εργασίας είναι μια σύμβαση αορίστου χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ο ίδιος ποτέ δεν θα είχε πάει στο πανεπιστήμιο, αν δεν είχε υπάρξει η σταθερότητα που εξασφαλίστηκε από τη δουλειά του πατέρα του (ήταν εργάτης σε εργοστάσιο χάλυβα). «Ποτέ δεν θα είχα δει το εσωτερικό της νομικής σχολής», σχολίασε. «Η αβεβαιότητα δεν είναι αποδεκτή […]δεν ταιριάζει με το ευρωπαϊκό μοντέλο».
Κοινωνικό Eurogroup
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πήγε την ιδέα ένα βήμα παραπέρα και απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός «κοινωνικού Eurogroup», κατά το πρότυπο των υφιστάμενων συνεδριάσεων των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
«Αυτό είναι ό, τι έχουμε ξεκινήσει να συζητάμε με τη Γερμανία, θέλουμε ένα κοινωνικό Eurogroup», είπε, υποστηρίζοντας ότι εφόσον πρέπει να υπάρχει σύγκλιση για την ανταγωνιστικότητα και τα δημόσια ελλείμματα, θα πρέπει επίσης να υπάρχει σύγκλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
«Αν η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι ο εθνικισμός και ο εξτρεμισμός, δεν είναι καιρός να αλλάξουμε τους κανόνες για την επίτευξη των στόχων μας, για να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα;», διερωτήθηκε.
Πρότεινε επίσης και μεταρρυθμίσεις στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. «Έχω κάνει προτάσεις για την εναρμόνιση, και όχι τον διαχωρισμό των χωρών της Ευρώπης, μέσω της ανάπτυξης ενός προϋπολογισμού και ενός κοινοβουλίου για την ευρωζώνη».
EurActiv Γαλλίας, Aline Robert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου