Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Επισπεύδονται τα πειθαρχικά για Επίορκους Υπαλλήλους

Εντολή επίσπευσης της σύγκλησης των πειθαρχικών συμβουλίων μέχρι την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ελέγχου εκκρεμών υποθέσεων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, και ο προκάτοχός του -σημερινός υπουργός Εργασίας- Γιώργος Κατρούγκαλος, οι υποθέσεις που εκκρεμούν ανέρχονται στις 460, από τις συνολικά 903 περιπτώσεις από τις αρχές του έτους.

Καθυστερήσεις λόγω εκλογών

Τα πειθαρχικά συμβούλια έπρεπε να είχαν συνεδριάσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη κυρίως λόγω της προκήρυξης και διεξαγωγής των εκλογών. Γι’ αυτό τον λόγο, όπως ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης, θα δοθεί νέα παράταση πριν από την άρση της αργίας των υπό έλεγχο υπαλλήλων. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων παρατηρούνται στον χώρο της Υγείας, όπου θα γίνει προσπάθεια οι περιπτώσεις αυτές να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
Αφορμή της συνάντησης, δημοσιεύματα περί επιστροφής «επίορκων δημοσίων υπαλλήλων στην υπηρεσία». Ο αριθμός τους είναι άγνωστος. Όποια προβλήματα έχουν παρουσιασθεί αφορούν, κυρίως, στην καθυστέρηση σύγκλησης των αρμόδιων πειθαρχικών συμβουλίων.

Δεν καλύπτεται καμία παρανομία

«Η εντολή που έχει δοθεί σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία είναι να επισπευσθεί η σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων έτσι ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης οποιασδήποτε παρανομίας ή φαινομένου διαφθοράς στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και για εκείνους οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους διότι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους από τη μη έγκαιρη κρίση από πειθαρχικό συμβούλιο, θα επιβάλλεται η προβλεπόμενη αργία. «Η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο με τη διαφθορά και στόχος της είναι να θωρακίσει το Δημόσιο με νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες. Πέραν αυτών μάλιστα των πρωτοβουλιών σκοπεύουμε να φιλοξενήσουμε το 2017 τη σύνοδο του ΟΗΕ για θέματα διοικητικής διαφθοράς και καταπολέμησης του φαινομένου», συμπλήρωσε.

Αυστηροποίηση της διαδικασίας

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης της διαδικασίας αν συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα καθυστερήσεων και στο μέλλον. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν προβλέπεται το θέμα να ρυθμιστεί και νομοθετικά ο κ. Βερναρδάκης απάντησε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αλλά αυτήν τη στιγμή επείγει να συγκληθούν τα πειθαρχικά συμβούλια άμεσα.
Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, για τους οποίους συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος «επίορκοι», αφορά ανθρώπους που δεν έχουν καταδικαστεί, αλλά κατηγορούνται για πειθαρχικά αδικήματα, επομένως βρίσκονται ακόμη στη φάση της διερεύνησης τόσο για την πειθαρχική όσο και την ποινική κατηγορία.
Ακόμη και εκείνους οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους διότι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους από τη μη έγκαιρη κρίση από πειθαρχικό συμβούλιο αυτό θα επιβάλει την αργία η οποία προβλέπεται.

Αυτοδίκαιη αργία και τεκμήριο αθωότητας

«Η ρύθμιση περί αυτοδίκαιης αργίας μόνο για κάποιες βαριές περιπτώσεις και η επιβολή δυνητικής αργίας για όλες τις υπόλοιπες δεν είναι νέα διάταξη, αλλά υπήρχε στο πειθαρχικό δίκαιο και προ των Μνημονίων. Αυτό αποτελεί άλλωστε πρόταγμα του Διαφωτισμού που έχει υιοθετήσει το δικό μας δίκαιο όσο και τα ευρωπαϊκά σε συμφωνία με το τεκμήριο της αθωότητας», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.
Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική εγκύκλιο σημειώνονται τρεις περιπτώσεις για τις οποίες οι υπάλληλοι τίθενται αυτοδίκαια σε αργία. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι «ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».
Οι άλλες δυο περιπτώσεις αφορούν: α) υπαλλήλους που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκαν με εγγύηση, και, β) υπαλλήλους στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.
Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντά του εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο έχει τεθεί σε αργία. Η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία ή επανόδου εκδίδεται από το αρμόδιο για τον διορισμό όργανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου