Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Η ανεργία επιχειρηματίες ...κατεργάζεται

Στην Ελλάδα το 50% των νέων θέσεων εργασίας δημιουργείται σήμερα από μικρές νέες επιχειρήσεις
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί αποτελούν τα πλέον πειστικά επιχειρήματα: Στην αγορά εργασίας στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει τη μικρότερη κινητικότητα εργαζομένων, έχει εκτιμηθεί ότι από τους νέους ηλικίας 15 ως 24 ετών που αναζητούν εργασία μόνο το 24% δηλώνει «απώλεια εργασίας».
Ποσοστό 76% δεν είχε ποτέ εργασία αλλά ούτε και τη δυνατότητα να βρει. Στο σύνολο των ανέργων της χώρας μας μάλιστα το 50% περίπου είναι άνεργοι ηλικίας μέχρι 29 ετών και από αυτούς οι μισοί μακροχρόνια άνεργοι.
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους νέους ως κουλτούρα αλλά και ως παράγοντας δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης αποτέλεσε μια σημαντική κοινή διαπίστωση και μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής για την Εργασία. Οι νέοι λοιπόν μπήκαν στο «στόχαστρο». Και η προώθηση μεθόδων για την ανίχνευση νέων ευκαιριών και τη δημιουργία καινούργιων θέσεων γι' αυτούς έγινε προτεραιότητα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το παράδειγμα του επενδυτικού «γίγαντα» των Ηνωμένων Πολιτειών στηρίχθηκε και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική των νέων επιχειρηματιών του.

Στην Ευρώπη μάλιστα υπολογίζεται ότι το 50% των επιχειρήσεων είναι προσωπικές «υποθέσεις» νεαρών επιχειρηματιών που απλώς δοκίμασαν την τύχη τους στον στίβο της αγοράς. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 95% των καινοτομιών που σημάδεψαν τα χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά προήλθε από μικρές νέες επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα το 50% των νέων θέσεων εργασίας δημιουργείται σήμερα από μικρές νέες επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας στα πλαίσια του έτους της νεανικής επιχειρηματικότητας που διανύουμε φέτος. Στις «θυρίδες νεανικής επιχειρηματικότητας» η στήριξη των νέων επιχειρηματιών θα πραγματοποιείται σε τρία επίπεδα: στο επίπεδο συμβουλευτικής πληροφόρησης και προσανατολισμού, έτσι ώστε οι νέοι να έχουν αρχικά τη δυνατότητα να μάθουν, να κρίνουν και να κριθούν. Οι νέοι που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους ή στην ενίσχυση των επιχειρηματικών γνώσεών τους θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ευέλικτα ταχύρυθμα προγράμματα κατάρτισης εξ αποστάσεως. Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί σε μοντέλα εξειδικευμένα για νέους, ώστε ο κάθε υποψήφιος επιχειρηματίας να μπορεί να εκπαιδεύεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις αδυναμίες του. Κεντρικός στόχος της εκπαίδευσης μάλιστα είναι η δυνατότητα κατάρτισης του ατομικού business plan και ο μελλοντικός επιχειρηματίας να μάθει να συλλέγει, να αξιολογεί και να συνθέτει τις πληροφορίες και τους πόρους για να δώσει αξία στη δραστηριότητά του. Η εκπαίδευση θα είναι κατά 70% ατομική και κατά 30% ομαδική, σε μικρές ομάδες.
Στα επόμενα επίπεδα λειτουργίας των «θυρίδων» θα παρέχεται συμβουλευτική πληροφόρηση και στήριξη των εκκολαπτομένων επιχειρηματιών με τη μορφή ατομικών συναντήσεων με εκπαιδευμένους επαγγελματίες και παρακολούθησης ενημερωτικών σεμιναρίων. Θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» από ειδικούς των επαγγελμάτων που επιλέγονται, οι οποίοι θα παρέχουν συμβουλές και καθοδήγηση, ενώ πιθανή είναι και η ίδρυση δικτύων νέων επιχειρηματιών που θα συνδέονται με αντίστοιχα δίκτυα του εξωτερικού.
Το πρόγραμμα της ΓΓΝΓ έχει ενταχθεί στην Κοινοτική Πρωτοβουλία «Adapt 11» και χρηματοδοτείται κανονικά ενώ έχουν αρχίσει τα έργα υποδομής της. Αναμένεται μάλιστα να τραβήξει μεγάλο ποσό και από την ανακατανομή των κοινοτικών κονδυλίων του Β' Πλαισίου Στήριξης, στο εσωτερικό της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου