Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Επί ποδός τα συνδικάτα των εργαζομένων για το ασφαλιστικό

Σχέδιο «τέρας» για το ασφαλιστικό χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε πρωτοφανές γεγονός τη συμφωνία κυβέρνησης-εργοδοτών να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων, αποκλείστηκαν οι εργαζόμενοι από τον διάλογο και προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις.
«Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδοτικές οργανώσεις συνέβη κάτι το πρωτοφανές», αναφέρει στην ανακοίνωσήτους ο Γ. Παναγόπουλος, και αυτό είναι το γεγονός ότι «συμφώνησαν κυβέρνηση και εργοδότες να αυξήσουν τις δικές μας εισφορές, τις εισφορές των εργαζομένων».
Θυμίζει δε ότι πριν από λίγο καιρό οι εργοδοτικές εισφορές «είχαν μειωθεί κατά περίπου 5 μονάδες και θα αυξηθούν μόνο κατά 0,5%» και καταγγέλλει την κυβέρνηση πως «αποκλείει όσους δεν συμφωνούν με το σχέδιο ΤΕΡΑΣ για το ασφαλιστικό που προωθεί».
Ο πρόεγρος της ΓΣΕΕ προαναγγέλλει ένα μίνι συνέδριο για την ερχόμενη Παρασκευή 15 Γενάρη, όπου οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της χώρας θα αποφασίσουν απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, «με στόχο να αποτρέψουμε τα χειρότερα».
Κινητοποιήσεις και στα σώματα ασφαλείας

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ομοσπονδίες τως εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας, καλούν σε αγωνιστική εγρήγορση αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, με αντικείμενο το ασφαλιστικό.
Τα διοικητικά τους συμβούλια θα συνεδριάσουν στις 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για συγκεκριμένες αγωνιστικές δράσεις, οι οποίες θα καθοριστούν με βάση το αποτέλεσμα συναντήσεων με τις πολιτικές ηγεσίες των Σωμάτων και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Επίσης, ζητούν ακρόαση από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να ενημερώσουν τα συνδικαλιστικά σωματεία του κλάδου για τις προτάσεις και τις θέσεις τους.

Και οι επιστήμονες

Για «στραγγαλιστικά μέτρα» για τους αυτοπασχολούμενους κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, υποστηρίζοντας ότι το νέο ασφαλιστικό σχέδιο αποτελεί «ταφόπλακα» για τους γιατρούς, αφού, όπως αναφέρει, προβλέπει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% των καθαρών εισοδημάτων κάθε ελεύθερου επαγγελματία.
Την αντίθεσή τους στα μέτρα που προβλέπονται στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό εκφράζουν στο σύνολό τους οι επιστημονικοί φορείς της χώρας (υγειονομικοί, μηχανικοί και νομικοί), οι πρόεδροι των οποίων θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να καθοριστούν κοινές δράσεις ώστε, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος «τα στραγγαλιστικά μέτρα να μην δημιουργήσουν καμένη γη σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα».
Στην ανακοίνωση του ΠΙΣ τονίζεται ότι «η επιβολή οριζόντιων μέτρων δεν βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας μας» και προτείνει στην κυβέρνηση να στηρίξει την ατομική δραστηριότητα και να ακολουθήσει τον δρόμο που συνίσταται στη μείωση της υπερβολικής φορολόγησης, «που αποτελεί θηλιά στο λαιμό κάθε επαγγελματία», και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου το κράτος θα στηρίζει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα με κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και βιωσιμότητα της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Το ΠΑΜΕ

Με απεργίες απαντά στο ασφαλιστικό και το ΠΑΜΕ, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση όπου περιλαμβάνονται οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για απεργιακή απάντηση το Γενάρη ενάντια στον αντιασφαλιστικό όλεθρο.
Όπως αναφέρεται, στις απεργίες θα μετάσχουν όλα τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες εργαζομένων, τα Σωματεία που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στον Τύπο, στα Φάρμακα, την Κλωστοϋφαντουργία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση, οι καλλιτέχνες κ.λπ.

http://www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου