Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Πλουσιότεροι από τη… Μαδαγασκάρη

Δύο καλά και… πολλά κακά επιφυλάσσουν για την Ήπειρο τα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, με στοιχεία του 2013. Ξεκινώντας από τα καλά, η Ήπειρος δεν είναι «από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης», αλλά αυτό ήταν ήδη γνωστό, άσχετα με τις περί του αντιθέτου συνεχείς δηλώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2013 που ανακοινώθηκαν χτες, δεν είμαστε στις 20 φτωχότερες της Ευρώπης, με κριτήριο το υπολειπόμενο ποσοστό από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Όχι ότι είμαστε στις… πλουσιότερες, απλά δεν περνάμε στη ζώνη του… υποβιβασμού για λίγο. Συγκεκριμένα, η εικοστή πιο φτωχή Περιφέρεια της Ε.Ε. είναι η Περιφέρεια Σβιετοκρίζκι στα νότια της Πολωνίας, η οποία έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 49% του μέσου κοινοτικού.  Κοινώς, οι άνθρωποι εκεί ζούνε με 7.500 ευρώ το χρόνο. Εδώ, ζούμε με 12.500 ευρώ κατά μέσο όρο…

Το δεύτερο θετικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από το 2012 στο 2013 έχει βελτιωθεί το ΑΕΠ στην Ήπειρο. Και όμως, σε συνθήκες κρίσης, έχουμε αυξήσει κατά 3% σε σχέση με το 2012 το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και έχουμε φτάσει στο 55% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.
ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ…
Τα άσχημα, τα οποία ακολουθούν, είναι… περισσότερα. Καταρχάς, η Ήπειρος ζει με το 55% του κοινοτικού ΑΕΠ, ποσοστό που δεν είναι καθόλου καλό. Η Αττική είναι η πιο πλούσια Περιφέρεια της χώρας, ευρισκόμενη στο 98% και πιο κάτω από την Ήπειρο είναι μόλις μια Περιφέρεια, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Είναι ενδεικτικό ότι η Δυτική Μακεδονία, με την οποία μοιραζόμαστε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έχει μεγαλύτερη κατά 4%-5% ανεργία από την Ήπειρο, καλύπτει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ και είναι πιο κοντά στο κοινοτικό. Συνολικά, η κατάσταση στη χώρα είναι κακή επίσης. Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2013 έντεκα ελληνικές περιφέρειες. Η Ελλάδα ως χώρα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο δεύτερο στατιστικό επίπεδο της έρευνας
ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Για την ιστορία, η πιο πλούσια περιοχή της Ε.Ε. είναι το κέντρο του Λονδίνου, όπου το ΑΕΠ φτάνει στο 325% του κοινοτικού. Αμέσως μετά, έρχονται το Λουξεμβούργο, οι Βρυξέλλες και το Αμβούργο. Στις πέντε πιο φτωχές βρίσκονται με αντίστροφη σειρά η Βορειοδυτική Ρουμανία, τρεις περιοχές της Βουλγαρίας και η νησιωτική Περιφέρεια Μαγιότ, η οποία ανήκει μεν στη Γαλλία, αλλά βρίσκεται στον Ινδικό ωκεανό, κοντά στη Μαδαγασκάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου