Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ανάκληση Voucher 29-64 ετών

Ο σκανδαλώδης σχεδιασμός του προγράμματος από την προηγούμενη ηγεσία που δεν εξασφάλιζε στους ανέργους τα μέγιστα δυνατά οφέλη είναι ο λόγος που επικαλείται η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου για την ανάκληση προγράμματος κατάρτισης ανέργων που απευθυνόταν σε 16.220 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών.

Παράλληλα, η αναπλ. υπουργός δεσμεύτηκε ότι η νέα πρόσκληση του επανασχεδιασμένου προγράμματος να δημοσιευτεί εντός διμήνου.
Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου για την απένταξη του έργου της «Επιταγής Κατάρτισης Ανέργων σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση», συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση και είναι οι εξής:
• Ευνοούσε τους παρόχους κατάρτισης και όχι τους ανέργους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και μόλις το 25% στους ανέργους.
• Το κόστος κατάρτισης ήταν υψηλότερο του συνήθους. Ο σχεδιασμός του προγράμματος προέβλεπε ως κόστος κατάρτισης και πρακτικής άσκησης που θα παρείχαν τα Κέντρα το ποσό των 5.400 ευρώ για κάθε άνεργο, όταν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα με κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εγγυημένη απασχόληση, ο μέσος όρος του κόστους του παρόχου δεν υπερέβαινε τα 1600 ευρώ ανά άνεργο.
• Δεν υπηρετούσε τους διακηρυγμένους στόχους του, αφού σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η κατάρτιση ανέργων κυρίως με χαμηλά τυπικά προσόντα και δεξιότητες, σε τομείς της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές δυνατότητες. Η προκήρυξη του προγράμματος προσδιόριζε ως πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας την πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τον τουρισμός, την ενέργεια και ιδίως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντ' αυτών οι πρώην ιθύνοντες του σχεδιασμού του προγράμματος, διοχέτευαν τους ανέργους, κατά κύριο λόγο, στον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα 10.000 άνεργοι, δηλαδή το 62% επί του συνόλου των ανέργων που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα παρείχαν επιδοτούμενη εργασία αποκλειστικά στις τεχνικές εταιρίες.
Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του καταλογίζει τη στρεβλή κατανομή των κονδυλίων καθώς, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, από το συνολικό προϋπολογισμό των 112 εκατομμυρίων ευρώ, τα 70 εκατομμύρια κατευθυνόταν στον τεχνικό κλάδο και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια κατανέμονταν στον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στον κλάδο των Νέων Τεχνολογιών.
Επίσης επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι η πρόβλεψη κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για τόσο ευρύ φάσμα ηλικιών ανέργων με τόσο ριζικά και διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, καθιστούσε το πρόγραμμα άστοχο και αναποτελεσματικό.
«Τι κοινό μπορεί να έχει ο άνεργος 29 ετών με τον άνεργο που βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εργασίας η ηγεσία του οποίου αποφάσισε την ανάκληση και τον ορθολογικό ανασχεδιασμό του προγράμματος προκειμένου να ωφελούνται ουσιαστικά οι άνεργοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου