Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Στον αέρα 100.000 με 35 χρόνια ασφάλισης αλλά κάτω των 60 ετών

Σεβασμό στα «θεμελιωμένα» και όχι στα «κατοχυρωμένα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα προβλέπει η τελευταία λίστα των μέτρων που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στο Brussels Group σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως θα υπάρξει «σεβασμός όλων των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων έτσι ώστε να διατηρηθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη στους ασφαλισμένους». Αυτό σημαίνει πως το ΥΠΟΙΚ δεν προτείνει να πειραχτούν τα όρια συνταξιοδότησης των 150.000 ασφαλισμένων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να «βγουν» στη σύνταξη, αλλά αφήνει «ακάλυπτους» τους 100.000 που έχουν «κατοχυρώσει» τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης αλλά δεν ακόμα φτάσει στην απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης. Μία αύξηση 2 έως 7 χρόνων στην απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης με «ταβάνι» τα 62 έτη θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 για το ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας.

Η λίστα των μέτρων αναφέρει πως  «λαμβάνοντας μέτρα για την εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων βλάπτεται το συνταξιοδοτικό σύστημα». Αυτός ο «σεβασμός» των «θεμελιωμένων» των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων θα θεσμοθετηθεί εντός του  β΄ εξάμηνο 2015.  

Παράλληλα, αναφέρεται πως θα υπάρξει «αναθεώρηση του καθεστώτος των σχημάτων «εθελούσιων εξόδων» μετά τον προσεχή Ιούνιο αλλά πριν το τέλος του 2015, φωτογραφίζοντας…  τις πρόωρες συντάξεις στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων.

Υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως μόλις 5000 είναι εκείνοι οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι θα μπορούσαν τα επόμενα πέντε χρόνια να «βγουν» στη σύνταξη στα 55 έτη, με το δικαίωμα να λαμβάνουν αυτή την παροχή από ένα ειδικό ασφαλιστικό ταμείο το οποίο έχουν, στο διάστημα μεταξύ 55 – 60 ετών, μέχρι δηλαδή να λάβουν τη σύνταξη του ΙΚΑ στο οποίο είναι κατά κύριο λόγο ασφαλισμένοι.

Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, ισχύουν τα όρια συνταξιοδότησης του ΙΚΑ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Συνεπώς η μεγάλη «καμπάνα» από το μη…. «σεβασμό» των μη «κατοχυρωμένων» συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στον οποίο εμμέσως αναφέρεται η νέα λίστα μέτρων του ΥΠΟΙΚ «χτυπά» για 90.000 έως 100.000 ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.

Αυτοί έχουν μεν συμπληρώσει το 2012 τα απαιτούμενα ελάχιστα χρόνια ασφάλισης (35 χρόνια) και, έτσι, έχουν «κατοχυρώσει» το δικαίωμα συνταξιοδότησης,  αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στην απαιτούμενη ηλικία δηλαδή τα 60 έτη και, άρα, δεν έχουν «θεμελιώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους και δεν μπορούν να «βγουν» στην σύνταξη. Πώς κατανέμονται αυτοί οι 100.000 σε γενικές γραμμές:
·        40.000 είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ
·        30.000 είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο
·        15.000 είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ
·        5.000 είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ

Εκείνο με το οποίο απειλούνται οι παραπάνω ασφαλισμένοι που έχουν «κατοχυρώσει» από το 2012, χωρίς να έχουν «θεμελιώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα τους  είναι μία εξίσωσή τους της ελάχιστης ηλικίας για τη συνταξιοδότησης με τους άλλους ασφαλισμένους του ταμείου τους.

Για παράδειγμα : 
Ένας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ που έχει κλείσει 35 χρόνια ασφάλισης το 2012, αλλά είναι ακόμα 57 ετών να μη «θεμελιώσει» συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 60 αλλά στα 62.

Μία ασφαλισμένη γυναίκα στο ΙΚΑ με ανήλικο παιδί που έχει συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης το 2012, να μην «θεμελιώσει» συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 55 έτη της, αλλά στα 62. Ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 35 χρόνια ασφάλισης το 2012, να μη «θεμελιώσει» συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 59 έτη του αλλά στα 62.

Συνεπώς μια εξίσωση της ηλικίας συνταξιοδότησης όσων έχουν «κατοχυρώσει» συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 με όσους δεν το έχουν «κατοχυρώσει» θα οδηγούσε τους πρώτους σε αύξηση από 2 έως 7 περισσότερα χρόνια εργασιακού – ασφαλιστικού βίου.

Μία τέτοια αύξηση θα οδηγούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μία εξοικονόμηση της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους  1 δισ. ευρώ στην περίοδο 2016 -18.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου