Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Αντίδραση εργοδοτών στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Στα 650 ευρώ μεικτά θα φτάσει ο μηνιαίος κατώτερος μισθός από την 1η Οκτωβρίου εφέτος καθώς οι κατώτατες αμοιβές θα αυξηθούν κατά 10,91% και στα 29,05 ευρώ μεικτά θα καθορισθεί το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες, ενώ αίρονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία των εργαζομένων.
Σε δεύτερο στάδιο από την 1η Ιουλίου του 2016, ο γενικός κατώτατος μισθός ορίζεται στα 751 ευρώ μεικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή την οποία απέστειλε σήμερα, προς τους κοινωνικούς εταίρους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Σκουρλέτης, με την οποία τους καλεί σε τριμερή για τα θέματα του γενικού κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι, «η σταδιακή επαναφορά του γενικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2012, οπότε και καταργήθηκε με νομοθετική παρέμβαση η τότε ισχύουσα ΕΓΣΣΕ με τη μείωση κατά 22% (και 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών)».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο καθορισμός των ελάχιστων μισθολογικών ορίων θα γίνει κατ' αρχήν με «άπαξ νομοθετική παρέμβαση ενώ στη συνέχεια η δοθεί η σκυτάλη στη συλλογική διαπραγμάτευση για τον περαιτέρω καθορισμό τους».
Στην επιστολή του ο κ. Σκουρλέτης θέτει στον κοινωνικό διάλογο τις νομοθετικές παρεμβάσεις τις οποίες προωθεί το υπουργείο Εργασίας και με τις οποίες επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι μισθολογικές ωριμάνσεις, εισάγεται συλλογική διαπραγμάτευση σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων και ενισχύεται ο ρόλος της Διαιτησίας.
Ειδικότερα, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι, «το μέσον διαμόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού θα είναι στο εξής η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία και θα έχει καθολική εφαρμογή» ενώ καταργείται η αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων.
Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε και τις αλλαγές στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που ενισχύεται ενώ διατηρείται η μονομερής προσφυγή σε τριμελούς σύνθεσης διαιτησία όταν το ένα μέρος αρνείται την μεσολάβηση ή απορρίπτει την μεσολαβητική πρόταση. Ταυτόχρονα καταργείται ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και δικαστικού ελέγχου της διαιτητικής απόφασης με τον δικαστικό έλεγχο να παραμένει σε πρώτο βαθμό μόνο ως προς τη νομιμότητα της διαιτητικής διαδικασίας.
Όπως έγινε γνωστό η πρώτη τριμερής συνάντηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη του Πάσχα και σύμφωνα με την επιστολή την οποία απέστειλε ο υπουργός προς τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων πανελλήνιας κλίμακας πρόκειται για την πρώτη συζήτηση «αναφορικά με το περιεχόμενο των σχεδιαζόμενων νομοθετικών παρεμβάσεων».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «ιδιαίτερα για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο διάλογος θα συνεχιστεί και το πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής», ενώ επισημαίνει ότι η περίοδος των διαπραγματεύσεων για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, παραμένει ανοικτή «μετά από τη νομοθέτηση της παράτασης της ισχύος της προηγούμενης μέχρι τις 30/6/2014.
Αντίδραση εργοδοτών
Την διαφωνία του με την πρόθεση της κυβέρνησης για σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού κατέθεσε με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριος Κούρταλης, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που θα έχουν οι σχετικές αποφάσεις στον παραγωγικό, εργατοβόρο και εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.
«Επειδή, για τον μεγάλο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας όπως και για πολλούς άλλους βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς κλάδους της μεταποίησης, το εργασιακό κόστος υπεισέρχεται σε μεγάλο ποσοστό στο κόστος παραγωγής, θεωρούμε αναγκαία την λεπτομερή ενημέρωσή σας για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιου είδους αποφάσεις για τον μεγάλο παραγωγικό, εργατοβόρο και εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, που κατ’ επέκταση θα επιδεινώσουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, στη σημερινή εποχή της πρωτοφανούς ύφεσης που βιώνει η οικονομία της χώρας μας» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ.Κούρταλης.
Επισημαίνει ακόμη ότι «η ανταγωνιστικότητα του κλάδου έναντι των αντίστοιχων ευρωπαίων ανταγωνιστών μας υπολείπεται σημαντικά, λόγω του υψηλότερου εργασιακού κόστους στη χώρα μας» και παραθέτει σχετικά στοιχεία ενώ ζητά συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να τον ενημερωθεί για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Στην ίδια επιστολή ο ΣΕΒΚ υπενθυμίζει ότι «βάσει των ισολογισμών των τελευταίων 8 ετών, παρ' όλον ότι όλες οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις καταγράφουν μεγάλες ζημιές, ο κλάδος μας επιβαρύνονταν επιπλέον τα τελευταία χρόνια (εν μέσω της ασυνήθους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης) με τεράστιο εργασιακό κόστος, από τις προκλητικές Διαιτητικές Αποφάσεις του Ο.ΜΕ.Δ. (Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας), που ανέρχονται συνολικά στο 12,1% (δηλ. αυξήσεις 6,6% για το 2008 & 5,5% για το 2009), όταν ο πληθωρισμός ήταν αντίστοιχα 2,8% το 2008 και 0,5% το 2009».
Η Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία, σύμφωνα με τον ΣΕΒΚ «είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, παράγει εθνικό πλούτο, απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και αποτελεί το μεγαλύτερο μεταποιητικό εξαγωγικό κλάδο της χώρας, αφού εξάγει ακόμη και σήμερα το 25% των όλων βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της αθρόας εισαγωγής κλωστ/κών προϊόντων σε εξευτελιστικές τιμές, από τη Κίνα και άλλες τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων με συνέπεια την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου